Skupina IPB se zásadně promění

17.11.1999 | ,
Domovská stránka


Nomura pokročila v jednáních o prodeji Investiční a Poštovní banky

Nomura pokročila v jednáních o prodeji Investiční a Poštovní banky

Vytvoření holdingové struktury by mohlo být dokončeno již počátkem příštího roku. Zvýšení základního jmění Investiční a Poštovní banky o 2,6 až 6,7 miliardy korun, přechod její skupiny na holdingové uspořádání a uvolnění informací pro zájemce o koupi IPB schválili včera akcionáři banky na mimořádné valné hromadě. Jde o rozhodnutí, která mají významný dopad na budoucnost celé skupiny IPB. Klienti banky by však podle jejích představitelů n

eměli pocítit jakékoli změny kromě zvýšené nabídky produktů členů skupiny na pobočkách.

Zástupce Nomury Daniel Jackson uvedl, že jednání se zájemci o vstup do IPB "pokročila", žádná dohoda ani jasný harmonogram prý stanoven nebyl. Jackson řekl, že může dojít k získání partnera i při setrvání Nomury v akcionářské struktuře banky. Nevyloučil, že může dojít k prodeji podílů jiných akcionářů, než je Nomura.

Generální ředitel IPB Jan Klacek bez upřesnění uvedl, že souhlas s poskytnutím informací zájemcům o vstup do IPB "umožní pokročit v jednáních tak, aby změna byla provedena v dohledné době".

Navýšení základního jmění, které by mělo proběhnout ještě letos, má podle odborníků posílit stabilitu IPB tak, aby banka splňovala parametry vyžadované Českou národní bankou. S tím souvisejí i dřívější převody pohledávek IPB do fondů na Kajmanské ostrovy a odprodej části špatných úvěrů. Některé z těchto operací mají být dokončeny v letošním roce. Celkově takto banka řešila pohledávky v objemu kolem 30 miliard korun.

Náro

ky na kapitálové vybavení IPB zmírní přechod na holdingovou strukturu, který by podle člena představenstva banky Libor Procházky mohl být dokončen již příští rok v lednu.

V první fázi by měla holdingová společnost H IPB odkoupit od banky její dceřiné společnosti s výjimkou První česko-ruské banky, která zůstane dcerou IPB. Odkup se má podle Jana Klacka uskutečnit na základě odhadů nezávislých expertů. Ve druhé fázi se stane součástí holdingu sama IPB, přičemž akcionáři dostanou možnost vyměnit akcie IPB z

a holdingu.

V případě Českomoravské stavební spořitelny, Domeany a IPB Realu již probíhají jednání o prodeji a k jejich zařazení do dojde pouze v případě, že tato jednání se ukáží jako bezvýsledná. Začlenění IPB do bude muset schválit Česká národní banka.

Člen dozorčí rady IPB Daniel Jackson potvrdil, že Nomura podporuje vytvoření a hodlá si zachovat své zájmy. Její představou je, že bude kontrolovat zhruba 47 procent akcií holdingu, což je shodné s jejím současným podílem

v IPB.

Zájemci o koupi banky, mezi nimiž je podle Jacksona řada předních finančních institucí operujících na trzích střední a východní Evropy, zvažují jak koupi jednotlivých částí skupiny, tak vstup přímo do holdingu."Jsme velmi pružní ohledně jednání se strategickými partnery a je řada možností, jak naše budoucí vztahy uspořádat," řekl Jackson.

Zdroj: HN z 17. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka