Schodek běžného účtu se v lednu snížil na 307,1 mil. Kč

14.03.2011 | , Limerik
MAKRODATA A EU


V prosinci loňského roku byl ve schodku téměř 690 milionů korun.

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, se v lednu snížil na 307,1 milionu korun. V prosinci loňského roku byl ve schodku téměř 690 milionů korun. Výsledek ovlivnil schodek bilance výnosů a běžných převodů, oznámila dnes Česká národní banka.

Celková bilance zboží a služeb byla v lednu aktivní. Objem vyplacených dividend činil 0,1 miliardy Kč. "V běžných převodech je zahrnuto pasivní saldo převodů z ČR do rozpočtu EU ve výši 3,3 miliardy Kč. Na kapitálovém účtu nebyly žádné příjmy z rozpočtu EU, ale příjmy z prodeje emisních povolenek dosáhly 0,4 miliardy Kč. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu roste," uvedla ČNB.

Odliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky činil 3,7 miliardy Kč. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 7,4 miliardy Kč, z toho saldo reinvestovaného zisku činilo 5,6 miliardy Kč. Saldo portfoliových investic obsahuje emise dluhopisů v zahraničí subjekty se státní účastí v celkové výši 190 milionů eur. "Tato částka byla kompenzována snížením držby korunových dluhopisů vlády nerezidenty a nákupem majetkových a dluhových cenných papírů rezidenty v zahraničí," dodala banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU