Koruna: 24,32 Kč/EUR a 17,44 Kč/USD

14.03.2011 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Koruna k euru mírně ztratila a vůči dolaru dále posílila.

Česká měna v úvodu týdne ztratila vůči euru část pátečních zisků, naopak proti dolaru je dále rozšířila. Podle údajů serveru Patria Online byla v 10:30 k euru slabší o pět haléřů na 24,32 Kč/EUR a k dolaru zpevnila o devět haléřů na 17,44 Kč/USD.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka středoevropské měny odevzdávají předchozí zisky hlavně kvůli vývoji na globálních trzích, domácí statistiky jako český nebo polský běžný účet prý obchodování příliš neovlivní. Česká národní banka dnes oznámila, že schodek běžného účtu platební bilance se v lednu snížil na 307,1 milionu korun. V prosinci loňského roku byl ve schodku téměř 690 milionů korun.

Americký dolar vůči evropské měně oslabil těsně pod 1,395 USD/EUR. Podle Vlka přinesl euru pozitivní impulz závěr ze summitu EU. "Shoda na navýšení záchranného fondu a zmírnění podmínek úvěru pro Řecko jsou překvapivě dobré zprávy, které ukazují, že eurozóna není úplně zablokována vnitřními rozpory. Na druhou stranu ale náladu na trzích kazí Japonsko a euro tak má během pondělního rána spíše tendenci ztrácet," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU