MMF odhaduje 4,4% růst globální ekonomiky

11.04.2011 | , Limerik
MAKRODATA A EU


 Kvůli dopadům nedávného zemětřesení letos poroste pomaleji Japonsko, kde fond snížil odhad růstu z dosavadních 1,6 na 1,4 procenta.

Růst globální ekonomiky v letošním roce patrně zpomalí na 4,4 procenta, zatímco loni světová ekonomika vykázala růst o pět procent. Ve svém novém výhledu to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond. Kvůli dopadům nedávného zemětřesení letos poroste pomaleji Japonsko, kde fond snížil odhad růstu z dosavadních 1,6 na 1,4 procenta. Japonsko si ale hůř povede jen přechodně, už na příští rok počítá měnový fond s vyšším růstem, než uváděl dosud.

"Obavy z dvojité recese, které my jsme ovšem nesdíleli, se nenaplnily," poznamenal fond ve zprávě s názvem World Economic Outlook. Hlavní obavy se týkaly cyklu obnovy zásob ve vyspělých zemích, kdy část analytiků tvrdila, že obnova zásob spolu s vládními stimulačními programy zajistí jen dočasné oživení, po němž svět upadne do nové recese.

Ne každá země si ale v letošním roce povede lépe. Pomaleji proti dosavadním prognózám poroste například i Česká republika, kde měnový fond jako hlavní důvod uvádí dopady rozpočtových škrtů. V minulém výhledu loni v říjnu MMF odhadoval, že česká ekonomika letos vykáže růst v rozsahu 2,2 procenta, už v únoru ale odhad snížil na 1,75 procenta. Podle nejnovější prognózy se bude růst hrubého domácího produktu České republiky pohybovat kolem 1,7 procenta, příští rok ale zrychlí na 2,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU