Euro je na historickém dnu

29.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Propadu měny pod magickou hranici jednoho dolaru bankéři zřejmě nezabrání

Propadu měny pod magickou hranici jednoho dolaru bankéři zřejmě nezabrání

Pokud by se dnes spočítal kurs německé marky k japonskému jenu, byl by nejnižší za posledních 30 let. Jeden z nejkritičtějších okamžiků své existence prožívá při vstupu do tohoto týdne společná měnová jednotka eurozóny. Globální trhy s napětím očekávají, zda Evropská centrální banka zasáhne proti bezprecedentnímu poklesu hodnoty eura. Pokud se tak nestane - a všechny signály tomu nasvědčují -, může se euro už brzy prodávat za méně než jeden dolar. Prolomení hranice 1:1 k americkému dolaru by přitom pro měnu a její tvůrce bylo do značné míry morální prohrou, jakou si při pompézním startu projektu připouštěl jen málokdo. Euro by pak mezi obchodníky ztratilo další díl z již tak velmi otřesené důvěry. Jeho propad by mohl ještě akcelerovat třeba až k hodnotám kolem 0,95 USD za EUR, soudí analytici.

Všechny dosavadní neblahé rekordy zlomila nová měna během poslední páteční seance, kdy načas klesla až na historické dno 1,0075 dolaru a 104,67 japonského jenu. Zejména 2,5procentní propad vůči jenu šokoval obchodníky svou razancí - japonské měně se ovšem mimořádně daří na všech frontách a i vůči dolaru je momentálně na čtyřletém maximu.

K nejnovějšímu útoku na euro dochází poté, co Evropská centrální banka (ECB) dala opakovaně najevo svůj malý zájem o kurs a neochotu intervenovat ve prospěch své měny. Od počátku roku znehodnotilo přitom euro vůči dolaru již o 13 a oproti japonskému jenu dokonce o neuvěřitelných 22 procent. Obchodníci si oprávněně stěžují, že z halasně proklamované stability, jež měla euro nerozlučně provázet, nezbylo v prvním roce jeho fungování prakticky nic. Zvlášť pro Němce, tradičně hrdé na svou stabilní marku, musí být tento vývoj frustrující - vždyť euro strhlo během necelého roku hodnotu jejich národní měny vůči jenu až na 30leté dno.

"V posledních dnech hodil trh euro přes palubu," řekl pro Bloomberg Alex Beuzelin z firmy Ruesch International. Příčina je podle něj nasnadě: Ekonomický růst eurozóny stále ještě nesnese srovnání s 5,5procentním skokem HDP, jakým se tento týden pochlubily USA.

Velkou část viny nese podle analytiků právě ECB a její rozporuplná politika. Banka letos ze svých rezerv 239 miliard USD ještě neutratila ani cent, aby bezprecedentnímu propadu měny zabránila. Ještě včera pak jeden z jejích šéfů Eugenio Solans zopakoval, že žádná intervence se neplánuje. Italský ministr zahraničního obchodu Piero Fassino dále znejistěl trh prohlášením, že pád eura je oprávněný. Slabé euro sice pomáhá exportérům, nicméně zvyšuje ceny dovážených komodit a vytváří inflační tlaky.

Dan Gladiš ze společnosti ABN Amro Portfolio Management soudí, že "hranice 1:1 k dolaru může opravdu padnout do konce roku". České firmy však obavy mít nemusí, protože u klíčového kursu koruna/euro se velké výkyvy nečekají.

Zdroj: HN z 29. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU