Sněmovna projedná vládní a poslaneckou novelu zákona o DPH

29.11.1999 | ,
DANĚ


Vládní a poslaneckou novelu zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) bude na očekávané prosincové schůzi projednávat Poslanecká sněmovna. Předložené novely vymezují širší okruh subjektů, kterým by mohla být vrácena daň z přidané hodnoty, a zároveň navrhují postupně snížit finanční limit pro povinnou registraci plátců. Novelami se bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Vládní novela zákona o dani z přidané hodnoty navrhuje za stanovených podmínek možnost vrácení daně zdravotně postiženým osobám při koupi osobních automobilů tuzemské výroby. Obdobným způsobem je na základě požadavků ministerstva obrany řešena možnost vracení daně z přidané hodnoty jednotkám NATO při pobytu v tuzemsku.

Možnost vrácení DPH zahraničním fyzickým osobám je návrh nekontroverzní, který vychází vstříc představám Evropské unie. Okolní země, jako například Polsko a Maďarsko, podobnou normu připravují. Přijetím tohoto návrhu by mělo podle předkladatelů dojít k oživení domácí produkce. Navrhované rozšíření možností pro vracení daně přinese snížení příjmů státního rozpočtu pro rok 2000 v odhadu kolem 1,5 až 2 miliardy korun.

Vláda v předloze navíc usiluje o postupné snížení finančního limitu pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty (DPH) ze současných 750.000 korun na 300.000 korun. Snižování povinného finančního limitu pro registraci k dani by mělo podle vládního návrhu postupovat v několika fázích. Teprve v roce 2003 bude dosaženo limitu 300.000 korun.

Poslanecký návrh novely zákona, který vypracoval Zdeněk Kořistka (Unie svobody) usiluje o přeřazení restauračních a ubytovacích služeb ze sazby 22 procent do sazby pět procent. "Osm z 15 zemí (EU) používá redukovanou sazbu u restaurační činnosti, ale pouze tři země ve výši 22 až 25 procent. Pouze Dánsko zdaňuje obě tyto služby vysoce. V zemích, kde došlo ke snížení těchto sazeb, nastal razantní rozvoj tohoto odvětví s následným dopadem do zaměstnanosti," argumentoval pro svůj návrh Kořistka.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ