Turecko je odhodláno k reformě

29.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Chronicky vysoká <!-- #2 --> <a href="." oldjava="('/moduly/modulzprava_velky/napoveda.phtml?language=1&id_kod=2',243,420,'no')">inflace</a> má být zkrocena v příštím roce o více než polovinu

Chronicky vysoká má být zkrocena v příštím roce o více než polovinu

Mezinárodní měnový fond přislíbil Ankaře finanční pomoc, pokud bude jako dosud pokračovat v ambiciózní fiskální, měnové a strukturální reformě.

Dotěrná inflace, která již skoro patnáct let trýzní turecké hospodářství a letos v říjnu činila v ročním přepočtu 55,2 procenta, má být podle expertů Mezinárodního měnového fondu (MMF) v příštím roce zkrocena o více než polovinu. Protože vláda v Ankaře pokračuje v ambiciózním programu fiskální, měnové a strukturální reformy, MMF zřejmě do konce roku poskytne Turecku v příštích třech letech "maximální přístup" k úvěru do výše 3,5 miliardy US dolarů.

Turečtí podnikatelé prohlašují, že s inflací se naučili žít, horší je to s pracujícími. Veškeré platby jsou sice prováděny v místní měně, ale mezi podniky jsou neoficiálně kalkulovány v německých markách nebo amerických dolarech a realizují se podle aktuálního směnného kursu. Zaměstnancům se u

pravují mzdy a platy v různých termínech, většinou jednou za čtvrt nebo půl roku.

Podle vládního programu má v příštím roce míra klesnout na 25 procent a v roce 2002 se dostat dokonce na pět procent.

Boj o zkrocení chronické a spolehlivý r

ůst hrubého domácího produktu, který však letošní tragické zemětřesení srazilo nejméně o jedno procento, usnadní také přijetí Turecka mezi kandidáty členství Evropské unie. Hlavní překážkou dlouholetého marného úsilí Ankary o vstup do EU je to, co Brusel považuje za špatnou bilanci dodržování lidských a občanských práv, zejména ve vztahu k početné kurdské menšině. I kvůli tomu, že ve svém právním řádu má dosud trest smrti, i když od roku 1984 k němu v žádném z 53 případů nesáhla. Potvrzení rozsudku smrti nad kurdským vůdcem Abdulláhem Öcalanem, k němuž došlo minulý týden před odvolacím soudem, může turecké ambice zhatit. Tím spíš, že k tomuto soudnímu aktu došlo těsně před chystaným summitem EU v Helsinkách, který se uskuteční 10. až 11. prosince.

Vláda pro

to spekuluje s tím, že Öcalanovu kauzu předloží Evropskému soudu pro lidská práva, a doufá, že tím dosáhne uklidnění, neboť její projednání si vyžádá mnoho měsíců.

Evropská unie je pro tento více než šedesátimiliónový stát hlavním obchodním partnerem a přijetí za člena by objem vzájemného obchodu mohlo dále zvýšit a přispět k rychlejšímu rozvoji ekonomiky.

Zdroj: HN z 29. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU