ČAZ: Auditní výbor má bránit záložny před vnějšími útoky

29.11.1999 | ,
Domovská stránka


Auditní výbor, jehož vznik iniciovala sobotní valná hromada České asociace záložen (ČAZ), má přispět k samoregulační funkci asociace, a tím i bránit sektor peněžního družstevnictví před vnějšími útoky. Na dnešní tiskové konferenci to řekl místopředseda ČAZ Jan Komeda.

"Auditní výbor by měl zajistit ve shodě s Úřadem pro dohled nad družstevními záložnami podrobné prověrky ve všech záložnách, které se tomuto režimu podřídí. Cílem bude dát tyto výsledky veřejně k dispozici," uvedl Komeda. Zveřejnění informací podle Komedy umožní objektivní pohled na peněžní družstevnictví a především přispěje k ozdravnému procesu v celém sektoru.

"Některé záložny budou muset skončit a ty zdravé budou moci pokračovat bez mediálních konfliktů," dodal místopředseda. Kdy se audity uskuteční, rozhodnou údajně až další jednání. ČAZ bude ve spolupráci s úřadem pro dohled usilovat o vybudování systému, který bude včas zachycovat problémy a dávat informace o tom, ve které záložně se vyskytly.

Sobotní valná hromada ČAZ zvolila nové jedenáctičlenné představenstvo a změnila rovněž stanovy asociace ve směru korektních výstupů vůči družstevníkům, maximální spolupráce s úřadem pro dohled a posílení samoregulační funkce.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka