Slabší euro zdražuje dolarové dovozy

30.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Pokračující oslabování eura proti dolaru přibližuje kurs dolaru vůči koruně historickému maximu, což má na českou ekonomiku spíše nežádoucí dopady, uvádějí analytici

Pokračující oslabování eura proti dolaru přibližuje kurs dolaru vůči koruně historickému maximu, což má na českou ekonomiku spíše nežádoucí dopady, uvádějí analytici. "V tuzemském zahraničním obchodě totiž převažují dovozy za dolary nad exporty," vysvětlil včera Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt. V dolarech se platí zejména suroviny, jejichž dovozní ceny tak vzhledem ke slábnoucí koruně vůči dolaru rostou.

Jak odhaduje Martin Hluš

ek z Erste Bank Sparkassen, desetiprocentní oslabení eura proti dolaru zhorší český zahraniční obchod o 15 miliard korun ročně. "Silný dolar prodražuje dovozy bez dopadu na objem vývozů," řekl. Silná koruna proti euru, která však není výsledkem slabého eura proti dolaru, přitom podle Sobíška tlumí nepříznivý efekt silného dolaru jen částečně, neboť dopadá na jednotlivé sektory ekonomiky nerovnoměrně. Nejvíce na současném vývoji tratí zpracovatelé ropy, kteří dovážejí za dolary a prodávají hlavně v tuzemsku. "Naopak výhodná je situace pro nevelkou skupinu vývozců strojírenského a spotřebního zboží do rozvojových zemí a na americký kontinent," uvedl Sobíšek.

Inflační tlaky plynoucí z dražších dolarových dovozů analytici jako nebezpečné nevnímají. "Z hlediska nemalé pravděpodobnosti podstřelení inflačního cíle pro rok 2000 jsou zprávy o inflačních tlacích pro ČNB krátkodobě příznivé," podotkl navíc Miroslav Brabec ze Société Générale. Slabší euro rovněž omezí cenovou konkurenceschopnost českého exportu, připom

něl Petr Zahradník z Conseq Finance. Faktor cenové konkurenceschopnosti však začíná působit stále méně výrazně, dodal.

Znehodnocování eura by mělo podle ekonoma Ondřeje Schneidera působit na růst poptávky v EU, a tedy na zvýšení vývozů z ČR a na vyšší růst české ekonomiky.

Euro se v posledních dnech přiblížilo psychologické hranici 1:1 vůči USD. Evropská centrální banka zatím intervence nepřipouští.

Zdroj: HN z 30. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU