Zisk ČNB ovlivněn oslabením koruny

03.12.1999 | ,
Domovská stránka


Česká národní banka by měla letošní rok uzavřít se ziskem asi 30 miliard korun po loňské ztrátě 50 miliard

Česká národní banka by měla letošní rok uzavřít se ziskem asi 30 miliard korun po loňské ztrátě 50 miliard. Na kladném výsledku se podepíší dvaceti miliardami korun oslabení koruny v porovnání s rokem 1998 a příjem z privatizace ČSOB zhruba 15 miliard korun. Sdělil to viceguvernér ČNB Zdeněk Tůma. "Bilance centrální banky je zejména u malých ekonomik, jako je ČR, vždy velmi citlivá na kursové rozdíly," vysvětlil. Kurs koruny je momentálně ve srovnání s konc

em roku 1998 slabší proti euru zhruba o tři procenta a proti dolaru o 13 procent. To se promítá do růstu korunové hodnoty devizových rezerv ČNB, jež tvoří většinu aktiv bilance banky, řekl Tůma. Loni se kursové vlivy naopak podepsaly na ztrátě 35 miliardami Kč.

Mezi nejvýznamnější náklady centrální banky patří podle Tůmy měnová politika, neboť musí bankám platit úroky za peníze (zhruba 200 miliard Kč), které u ní mají uložené v rámci repo operací. Náklady na měnovou politiku jsou letos odhadovány na deset miliard Kč. Na straně výnosů jsou nejdůležitější položkou výnosy z devizových rezerv.

O snížení zisku o deset miliard se letos zaslouží odpuštění pohledávky 25,8 miliardy korun za Národní bankou Slovenska, na kterém se ČR se Slovenskem dohodla v rámci smlouvy o dělení federálního majetku. již měla na pohledávku vytvořeny oprávky 16 miliard Kč, okamžité dotvoření zbytku oprávek se proto promítne do výsledku úbytkem deseti miliard.

Zdroj: HN z 3. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka