Akcie zakončily týden sestupem

06.12.1999 | ,
Domovská stránka


Akcie na burze v pátek provedly pátý obrat za sebou a zakončily týden sestupem

Akcie na burze v pátek provedly pátý obrat za sebou a zakončily týden sestupem. Index PX 50 přišel o 0,5 procenta na 472,9 bodu. Obchody s cennými papíry klesly z již nízkých 3,4 na 2,1 miliardy Kč. Obchodování mělo podle makléřů typicky páteční charakter. V tomto týdnu lze ale očekávat aktivnější obchodování s akciemi Komerční banky, protože naposledy lze koupit akcie s právem na úpis nových akcií ve čtvrtek 9. prosince.

Mohou se objevit i nové informace o

privatizaci České spořitelny, které by se projevily i na kursu akcií. Kromě bankovních titulů bude pravděpodobně pokračovat útlum. "Obávám se, že těchto hluchých dnů bude do konce roku přibývat," řekl Jan Pavlík ze společnosti Wood and Company. Hlavní index německé burzy si během pátečního obchodování připsal více než tři procenta a dosáhl rekordní hodnoty tohoto roku poté, co americká míra nezaměstnanosti zůstala na téměř 30letém minimu.

DAX si připsal 3,06 procenta a zakončil na hodnotě 6119,17 bodu. "Americká čísla o nezaměstnanosti byla pozitivní, a to nás pozvedlo," řekl jeden z obchodníků. Americké ministerstvo práce v pátek zveřejnilo, že míra nezaměstnanosti v USA v listopadu zůstala na hodnotě 4,1 procenta. Rekordního maxima v pátek dosáhly i franc

ouzské akcie, podpořené stejně jako ve Frankfurtu listopadovým vývojem americké nezaměstnanosti. Index CAC-40 si připsal 2,13 procenta a uzavřel na hodnotě 5468,05 bodu, což je nová rekordní úroveň. Analytici se domnívají, že tento trend bude přetrvávat na francouzské burze i v tomto týdnu. "Trend se zvyšuje a to je dobrá příležitost k posílení pozice na francouzském trhu," řekl analytik KBC Cyril Baudrillart, který předpokládá příští rezistenční hranici mezi 5500 a 5600 bodů.

Zdroj: LN z 6. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka