K návrhu zákona o elektronickém podpisu měli ministři řadu výhrad

07.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Vláda včera odmítla poslanecký návrh zákona o elektronickém podpisu pro jeho "nesystematické zpracování a vnitřní rozpory"

Vláda včera odmítla poslanecký návrh zákona o elektronickém podpisu pro jeho "nesystematické zpracování a vnitřní rozpory". Během jednání kabinetu to řekl jeho mluvčí Libor Rouček. Autoři předlohy chtěli umožnit elektronické obchodování a větší využívání internetových služeb. Zákon měl zrovnoprávnit dokumenty v "papírové" a elektronické podobě. Návrh předložila skupina poslanců několika stran vedená místopředsedou Unie svobody Vladimírem Mlynářem. Mezi auto

ry patří i předseda klubu poslanců ČSSD Stanislav Gross. Mlynář řekl, že námitky ministrů pramení z neporozumění. Doufá, že Poslanecká sněmovna k návrhu přistoupí zodpovědněji a že u ní zákon nalezne podporu napříč politickým spektrem.

Ministři tvrdí, že návrh splňuje jen částečně účel, tedy používání elektronického podpisu. Není jim jasné, zda se má elektronický podpis týkat i jiných než soukromoprávních úkonů, např. úkonů správních nebo trestních. Návrh podle nich neorganicky slučuje správní řízení a roz

hodování se smluvními postupy, aniž přesně vymezil, na co se který postup vztahuje. Z návrhu není vládě zřejmé postavení úřadu pro elektronické podpisy. Nejasné je podle ní právní postavení ověřovatele informací. Podle textu lze usuzovat, že jeho činnost bude podnikáním. Podle notářského řádu je však činnost notáře neslučitelná s jinými výdělečnými aktivitami .

Podle ministrů z návrhu nevyplývá, jakým postupem se bude vydávat osvědčení: Zda na základě smlouvy nebo zda se na řízení bude vztahovat správní řád, takže by ověřovatel nebyl správním úřadem. Návrhu dále vytýkají, že neupravuje proces ověřování elektronického podpisu. Za nejasné ministři považují i některé formulace, např. "nezaměnitelný pseudonym" či "zvláštní znaky oprávněné osoby".

Zdroj: HN z 7. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU