Japonsko přes nynější pokles očekává letos mírný vzestup

07.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Nečekaný jednoprocentní mezikvartální pokles vykázala ve třetím čtvrtletí japonská ekonomika

Nečekaný jednoprocentní mezikvartální pokles vykázala ve třetím čtvrtletí japonská ekonomika. V porovnání se stejným obdobím minulého roku se hrubý domácí produkt snížil o 3,8 procenta. Oznámil to včera Japonský plánovací úřad.

Po dvou čtvrtletích mezikvartálního růstu tak přišlo mírné ochlazení optimistických vyhlídek. Vláda přesto počítá s tím, že se v tomto fiskálním roce zvýší zhruba o jedno procento. Jesper Koll, hlavní ekonom japonské pobočky Merrill Lynch, očekává podle agentury Reuters dokonce 1,6procentní růst.

"Potvrzuje se, že japonské hospodářství obnovuje růstovou dynamiku, avšak podstatně pomaleji, než jsme očekávali," podotkl Šundži Sakami, analytik trhů ve společnosti Morgan Stanley Dean Witter. Zotavování z krize, která před dvěma roky drasticky zasáhla japonská odbytiště v jihovýchodní Asii, napomohl loňský vládní podpůrný program. Kabinet na něj uvolnil 24 biliónů jenů (téměř 234 miliardy dolarů); právě v oslabování j

eho příznivých vlivů spatřují pozorovatelé příčinu nynějšího poklesu.

Druhá největší světová ekonomika trpí v současné době slabou spotřebou. Exportéry tíží nadměrně posílená měna, jejíž kurs v poslední době vyšplhal až k hranici sto jenů za americký dolar. Pro budoucí hospodářský vývoj - po hubených letech se očekává období tučných - mají nadále rozhodující význam stimulační opatření vlády. Od roku 1992 uvolnil stát v devíti podpůrných balících celkem 124,37 biliónu jenů (téměř 1,2 biliónu USD).

Japonské

hospodářství ještě v roce 1997 vykázalo 1,4procentní růst, o rok později však zaznamenalo 2,8procentní pokles, uvádějí analytici Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Více než procentní růst očekávají v tomto a dalších dvou letech; ekonomika by se tak mohla dostat na úroveň z doby před asijskou krizí. Vývoz se podle nich bude dále zvyšovat, avšak tempo se do roku 2001 zpomalí na 3,6 procenta. Dovoz naopak trvale poroste.

Recese letos skončila, konstatuje OECD v předběžné verzi svého pololetního hospodářského výhledu. Zejména ozdravení bankovního sektoru napomohlo obnovení důvěry v japonské hospodářství, avšak nadále přetrvává určitá nejistota ohledně trvání a síly jeho zotavování. Tradiční orientaci na vývoz doprovázenou škrcením domácí p

optávky nadále ostře kritizují japonští obchodní partneři, v první řadě Američané.

"Poptávka soukromého sektoru, ať už je to osobní spotřeba nebo kapitálové výdaje, zůstává stále slabá a hospodářství potřebuje trvalý příliv financí z veřejných zdrojů," soudí podle Reuters japonský ministr financí Kiiči Mijazava.

Zdroj: HN z 7. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU