SPD se pře o směr ekonomiky

09.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


OECD vybízí Německo k radikálnější reformě daňové politiky

OECD vybízí Německo k radikálnější reformě daňové politiky

Debaty o daňové reformě musejí skončit vzápětí po přijetí usnesení, vymínil si ministr financí. Představitelé spolkové vlády se včera, druhý den sjezdu SPD v Berlíně, snažili přesvědčit delegáty, že její plány daňových reforem plně dostačují k dosažení hlavních cílů modernizace a zároveň k uchování solidní míry sociální rovnováhy v zemi. Ministr financí Hans Eichel se postavil proti požadavku levicové části SPD zavést zvláštní daň z majetku s tím, že postačí, zajistí-li se důsledné zdaňování podle výkonů. Pak bude podle něho zbytečná majetková daň.

Za klíčový prvek zajištění spravedlivosti daňového systému považuje zásadu, aby se podchytily a zdanily všechny příjmy. Návrh sjezdové rezoluce, jenž nese rukopis kancléře Gerharda Schrödera, podporuje požadavek větší koordinace při zdaňování kapitálových výnosů v měřítku EU, o čemž má jednat koncem týdne i její summit v Helsinkách. Ministr Eichel uvedl, že posílení poptávky v rámci jednotného vnitřního trhu patnáctky zůstává z ekonomického hlediska pro Německo osudové. Připustil, že každá daňová reforma musí ponechat lidem něco v peněžence, aby poptávka neklesla pod kritickou mez.

Gerhard Schröder apeloval s posílenou autoritou čerstvě zvoleného předsedy SPD včera na delegáty, ať v žádném případě nepřivodí stav, kdy by vznikla mezi levicovými požadavky delegátů sjezdu a faktickou politikou vlády "příliš velká propast". Předsedkyně Mladých socialistů Andrea Nahlesová předtím kritizovala vládou navrhovaný způsob, jak velké příjmy zdanit i bez obnovení majetkové daně.

Vládní plán

mj. počítá se zavedením dědické daně, ale jen pro nejbohatší vrstvy. Nahlesová ujistila, že levicové křídlu není vedeno závistí, ale chce zdanit bohatství, které pochází ze spekulace.

Nepřímo se do sjezdové debaty vládní SPD v Berlíně zapojila i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), jež včera v Paříži publikovala analýzu německé ekonomické politiky. Kromě konstatování, že ani očekávaný hospodářský růst o 2,25 procenta napřesrok a o 2,5 procenta roku 2001 ještě nepřivodí v SRN zvrat zamě

stnanosti, doporučuje OECD i radikálnější kroky v daňové politice. Jde jí hlavně o výraznější snížení daňových sazeb všech příjmových kategorií. Zvlášť kriticky se stavějí experti OECD k tempu, jímž se zavádějí daňové reformy pro podniky. I proto ministr Eichel trval na tom, že vláda v tomto směru už nebude váhat, neboť chce vytvořit nejlepší daňové podmínky i pro zahraniční investory, ale i pro ty domácí podniky, jež se nejvíc podílejí na tvorbě nových pracovních míst. Německý odborový svaz DGB odmítl během sjezdu SPD požadavek OECD, zrušit systém odvětvového tarifního vyjednávání, neboť by pak prý podniky námezdně pracující mohly vydírat.

Pozn: 1) reálný, 2) nominální

Zdroj: HN z 9. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU