Živnostenská družstevní záložna má omezenou činnost na 14 dní

10.12.1999 | ,
Domovská stránka


Živnostenská družstevní záložna ze Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku má podle středečního rozhodnutí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami zakázanou a omezenou činnost na 14 dní. ČTK to včera řekl člen představenstva záložny Karel Jaroměřský.

Rozhodnutí úřad učinil poté, co mu záložna sama oznámila, že nedisponuje rezervou volných prostředků pro uspokojení žadatelů o okamžité výplaty. Záložna například nesmí provádět výplaty členům a poskytovat úvěry členům.

Jaroměřský uvedl, že ani po uplynutí 14 dnů záložna nepředpokládá obnovení činnosti v plném rozsahu. Rozhodnutí o budoucnosti záložny by měla učinit členská schůze svolaná na 8. ledna. "Pokud členové záložny na lednové schůzi rozhodnou o pokračování její činnosti, o své peníze nepřijdou," řekl Jaroměřský.

Nyní je podle jeho slov zhruba třetina ze 32 poboček záložny z technických důvodů uzavřena. Od pondělí by měly být otevřeny všechny pobočky, které by měly členům záložny především podávat informace.

Jaroměřský uvedl, že první nápor klientů s žádostmi o výplaty vkladů po prvních informacích o potížích záložen ŽDZ ustála. Žádostem o další výplaty vkladů po oznámení o uvalení nucené správy na Živnostenské Spořitelní a Úvěrní Družstvo 1. prosince však již ŽDZ nebyla schopna dostát. ŽDZ měla k poslednímu říjnu 2682 členů, kteří v ní měli uloženo 242 miliónů korun. Ještě v říjnu přitom počet klientů i vkladů v záložně mírně rostl.

V poslední době se do potíží dostalo několik významných záložen. Na Družstevní stavební záložnu Praha, 1. Družstevní záložnu Ostrava a Živnostenské Spořitelní a Úvěrní družstvo byla uvalena nucená správa. Úřad pro dohled nad družstevními záložnami pozastavil výběr vkladů v Rodinné záložně Moravské Budějovice, Doudlebské družstevní záložně a Českomoravské družstevní záložně.

V ČR podle Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami působí 102 záložen, z nichž 71 je aktivních. Celkový počet členů je přes 110.000 s vklady za zhruba 11 miliard korun. Z tohoto celkového počtu v šesti problematických záložnách má vklady zhruba devadesát procent družstevníků.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka