K vyhlášení nabídky akcií ČRa by mělo dojít do dvou měsíců

10.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Fond národního majetku (FNM) očekává, že příští týden dojde k podpisu smlouvy s vybraným poradcem české vlády na prodej 51 procent akcií Českých radiokomunikací (ČRa)

Fond národního majetku (FNM) očekává, že příští týden dojde k podpisu smlouvy s vybraným poradcem české vlády na prodej 51 procent akcií Českých radiokomunikací (ČRa). Prodej se má podle rozhodnutí kabinetu uskutečnit nabídkou na kapitálových trzích. "Jsem přesvědčen, že celý proces výběru investorů se rozeběhne ještě před Vánocemi," řekl včera šéf FNM Jan Stiess s tím, že v průběhu dvou až tří měsíců by mohl mít fond již nějaké indikativní nabídky.

Na otá

zku HN, kdy dojde k vyhlášení veřejné nabídky těchto akcií, Stiess odpověděl, že by to mohlo být v lednu či v únoru. Zatím není jasné, na jakých burzách kromě tuzemské budou akcie nabídnuty, velmi pravděpodobný je Londýn, kde se s nimi obchoduje. Vzhledem k tomu, že podle informací našeho listu je cílem vlády prodejem tohoto cenného papíru získat nejen zajímavý privatizační výnos, ale vylepšit i pohled investorů na Českou republiku, půjde zřejmě o nejprestižnější světová finanční centra. Právě kvůli možnosti zlepšit image ČR v zahraničí obětovala vláda privatizační prémii, kterou mohla získat prodejem celého balíku, potvrdil HN zdroj blízký vládě.

Termín, kdy dojde k prodeji akcií, a tím i k inkasu finančních prostředků, FNM obtížně odhaduje. Součástí výběrového procesu je propagační prezentace prodávané firmy, která se uskuteční ve všech místech, kde se bude očekávat zájem potenciálních investorů. Z předchozích zkušeností, například při prodeji cenných papírů tzv. GDR Komerční banky, je však zřejmé, že pří

prava road show a její průběh trvá měsíce. Poradcem pro prodej ČRa vláda určila ABN Amro Rothschild, joint venture bank ABN Amro a N.M. Rothschild and Sons, a firmu Concilium. Podle předběžného odhadu by výnos mohl činit kolem 20 miliard korun.

Zdroj: HN z 10. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU