Erste klade tvrdé podmínky

15.12.1999 | ,
Domovská stránka


Šance na prodej spořitelny či krach jednání jsou vyrovnané

Šance na prodej spořitelny či krach jednání jsou vyrovnané

Rakouská banka tlačí českou stranu do pozice, která je z obchodního hlediska nepřijatelná. Určité záruky i na úvěry České spořitelny (ČS), s jejichž splácením zatím nejsou problémy, požaduje od státu druhý největší rakouský finanční dům Erste Bank, který má do konce ledna exkluzivitu pro vyjednávání podmínek na získání ČS. "Šance na uzavření či neuzavření dohody jsou téměř vyrovnané," ře

kl HN důvěryhodný zdroj, informovaný o stanovisku české strany, který si nepřál být jmenován. Šéf Erste Bank Andreas Treichl formuloval svůj postoj minulý týden jednoznačně: "Nechceme na sebe vzít odpovědnost za úvěrová rozhodnutí učiněná v minulosti."

Cel

kový objem úvěrů v ČS dosahuje zhruba 150 miliard korun. Česká strana vidí v současné době problém v rozsahu požadovaných záruk a snaží se dohodnout mechanismus, který by neumožnil, že by se garance vztahovaly na příliš velký objem úvěrů. "Pokud by garance šly nad úroveň dosažené kupní ceny, byly by to ponižující podmínky, které by stát neměl akceptovat. Rozhodovat ovšem budou politici," řekl jeden z účastníků vyjednávání.

Vláda kvůli usnadnění prodeje ČS rozhodla o prodeji nejproblémovějších úvěrů v objemu 33 miliard Konsolidační bance a podle dřívějšího vyjádření FNM byla v rámci dojednávání konečné podoby kupní smlouvy ochotna akceptovat i některé další nároky Erste.

Odborníci v Rakousku i tuzemsku vidí strategické partnerství spořitelny a Erste jako oboustranně prospěšné. Zatímco na straně ČS se od vstupu tohoto partnera očekává především potřebné know-how, rakouská strana neskrývá, že i pro ni jde o životně důležitý obchod. Expanzí do střední Evropy chce postupně vyrůst v největší banku v regionu, kte

rá získá výhodnou pozici pro další budoucí fúzi, zajišťující větší šance na přežití v globální konkurenci. Erste, která se o spořitelnu zajímala již nejméně dva roky, ale neskrývá, že transakce by neměla vést ke snížení ratingu, jako se to stalo belgické KBC po vstupu do Československé obchodní banky.

Odborníci spekulují nyní i o tom, nakolik mohou být současné tvrdé požadavky rakouských vyjednávačů omezeny například podmínkami spojenými s připraveným financováním nákupu majority v ČS, kde může být omezení pro výši přijatého rizika.

Erste Bank, která v evropském kontextu není velkou bankou, si ale vůči ČS prý nemůže dovolit gesto úrovně belgické KBC a její velkorysé ceny za ČSOB.

Zdroj: HN z 15. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka