Rakouská firma obrala i další banky

16.12.1999 | ,
Domovská stránka


Kontroverzní rakouská firma B

Kontroverzní rakouská firma B.C.L. Trading má se získáváním peněz od bank pomocí tzv. akreditivů rozsáhlé zkušenosti. Komerční banka tak nebude jediná, která na ni nebude vzpomínat v dobrém.

Akt

ivity vídeňské firmy B.C.L. Trading poškodily minimálně šest evropských bank: dvě maďarské a jednu českou, rakouskou, britskou a německou. Maďarská banka Postabank, v níž B.C.L. ještě před několika měsíci vlastnila více než sedmiprocentní podíl, zaznamenala v uplynulých třech letech ztrátu ve výši jedné miliardy forintů měsíčně (zhruba 147 milionů korun). Státní kontrolní úřad konstatoval, že banka poskytovala bez záruk půjčky obchodníkům se špatným kreditem. Navíc se je snažila zatajit před úřady.

Takové g

arance tzv. letter of credit vydala Postabank také firmě B.C.L. Trading. Šlo o minimálně dvě garance v hodnotě 6 a 6,5 milionu dolarů, které měly alespoň částečně krýt obchod mezi maďarskou firmou Nádor 95 (spoluvlastní vídeňskou Trigon bank) a B.C.L. Obchodovalo se s 50 tisíci tunami oceli, které měly údajně hodnotu 1,2 miliardy dolarů (42 miliard korun). Postabank později prohlásila transakci za podvod a odmítla garance proplatit. B.C.L. je ale mezitím prodala dalším třem bankám anglické Bank Hapoalim, německé Baden- -Württenbergische Bank a CW Bank Vídeň. Budapešťský soud v září rozhodl, že Postabank nyní musí těmto bankám vyplatit "odškodné" po dvou milionech dolarů.

Vyšetřování Postabank je nyní v Maďarsku v plném proudu. Ve stejné situaci je nyní i vídeňská Trigon Bank, s níž B.C.L. intenzivně obchodovala. V říjnu tohoto roku na ni byla uvalena nucená správa. Majoritu (70 procent) v Trigon Bank přitom ještě v roce 1997 držela právě maďarská Postabank. Podle informací maďarského tisku poskytla Postabank

Trigon bance nekryté garance ve výši 100 milionů rakouských šilinků. Krize v Trigon bance využil zatím neznámý investor, který posílil kapitál ústavu o 60 milionů šilinků.

Podle zdrojů LN není vyloučeno, že novým akcionářem banky je právě firma B.C.L. Trading. Společnosti B.C.L. se zřejmě pomocí těchto dvou bank, v nichž měla nebo ještě má určitý vliv Postabank a Trigon banky podařilo oklamat českou Komerční banku a vylákala z ní šokující sumu sedmi miliard korun. Tzv. akreditivy, jimiž Komerční bance ruči

la za poskytnuté prostředky, totiž musely nést razítko některé z nich. V době, kdy se obě tyto finanční instituce dostaly do vážných problémů, přestala B.C.L. půjčky splácet, a celý tři roky budovaný systém se zhroutil. Podle informací LN se majitel B.C.L. Trading pokoušel v Čechách získat bankovní licenci, údajně se měl zajímat o Universal banku. Zatím se mu ale nepodařilo dostat povolení České národní banky.

Zdroj: LN z 16. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka