Prostředky vložené do výroby vynášejí méně

16.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Základní pravidlo podnikání - dokázat utržit za zboží víc, než kolik stojí jeho výroba dnes splňuje nejméně podniků od roku 1993

Základní pravidlo podnikání - dokázat utržit za zboží víc, než kolik stojí jeho výroba dnes splňuje nejméně podniků od roku 1993. "Přežívají zde podniky, které na trhu už nemají co dělat, protože si na sebe nedokážou svou výrobou vydělat," říká Petr Bischof z agentury CRA, která sleduje hospodaření stovek firem. Podle výsledků této agentury se nyní návratnost prostředků vložených do výroby pohybuje pod hranicí, kdy podniky mohou dlouhodobě přežít. "

Návratnost by měla být okolo osmi až dvanácti procent. Taková však byla naposledy v roce 1996. Nyní klesla pod pět procent. To je v podmínkách České republiky na hranici přežití," dodává Bischof. Do této skupiny patří například společnost Válcovny plechu Frýdek-Místek. "Provozní zisk jsme měli naposledy v roce 1995. Čelíme této situaci snižováním nákladů a nyní se konečně začínáme dostávat do kladných čísel. Za celý rok ale bude ještě výsledkem provozního hospodaření ztráta," říká mluvčí válcoven Miroslav Nahodil.

Právě skutečnost, že tuzemské firmy si neumějí hlídat náklady, ale mnohé z nich i špatně počítají, kolik je výroba bude stát, je jedním z hlavních důvodů krize podnikové sféry. "Je vinen management, který neumí řídit chod továren," říká Alvise Mesthene, šéf poradenské firmy Omnimotio. Také když se rozebere poměrně příznivé číslo o růstu hrubého domácího produktu na jednotlivé kapitoly, vyjde na povrch, že průmyslové, stavební a obchodní firmy zůstávají i nadále v problémech.

Tato skupina, která tvoří přes polovinu výkonu ekonomiky, ve třetím čtvrtletí stále klesala. Průmysl se propadl o 4,7 procenta, stavebnictví o 3,4 procenta. "Odvětvový pohled na hrubý domácí produkt potvrzuje, že průmysl prochází v současné době krizí. Růst ekonomiky je tak nyní

tažen hlavně podniky nabízejícími služby a finančními institucemi," říká ekonom České spořitelny Marek Ratkovský. Negativní výsledek průmyslu v celkově pozitivním obrázku ekonomiky byl pro většinu ekonomů zklamáním. "Čekal jsem, že průmyslová výroba už konečně poroste. Špatný výsledek si vysvětluji tím, že kvůli silné koruně firmy neutržily na zahraničních trzích za své vývozy tolik peněz, aby je to vytáhlo do růstu," míní ekonom Bank Austria Creditanstalt Pavel Sobíšek.

Zdroj: MF Dnes z 16. 12. 1999



Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU