Hospodaření drah vyvolává spory

20.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Správní rada Českých drah (ČD) neprojednala v pátek podnikatelský záměr na příští rok, protože jí ho generální ředitel Dalibor Zelený nepředložil

Správní rada Českých drah (ČD) neprojednala v pátek podnikatelský záměr na příští rok, protože jí ho generální ředitel Dalibor Zelený nepředložil. Sdělil to HN předseda rady a náměstek ministra dopravy Ja

roslav Vrána.

"Vedení podniku předložilo pouze řešení podnikatelského záměru, který počítal se schodkem téměř sedm miliard. Chvíli jsem si myslel, že jde o silvestrovský žert. V návrhu nebylo nic podnikatelského, žádný masívní tlak na zvýšení tržeb či na získání prostředků díky novým podnikatelským aktivitám," řekl. Předložené řešení nebylo podle něj navíc zpracováno ve variantách. "Rada dala generálnímu řediteli drah ještě šanci předložit podnikatelský záměr do 10. ledna," uvedl Vrána.

Tyto informace ozn

ačil Zelený za nepravdivé. "Rada nemohla očekávat takový záměr, protože jej sama uložila předložit až 8. ledna. Proto jsme navrhli pouze různá řešení," reagoval pro HN Zelený. Stejně tak je podle něho mylná informace, že dráhy počítají se ztrátou sedmi miliard. "Možné varianty řešení vycházely ze zápočtu odpisů do nákladů. Začínaly u kladného hospodářského provozního výsledku kolem tří miliard korun, v případě nezapočítání odpisů činily přitom minimálních minus 212 miliónů, externí hospodářský výsledek se pak pohyboval od minus čtyř do pěti miliard, maximálně šesti," dodal Zelený. Stále trvá na tom, že vyrovnané provozní hospodaření při zachování současného rozsahu osobní dopravy, vývoji odpisů a zdražování cen nafty a elektřiny je ekonomicky nereálné.

Mini

str dopravy Antonín Peltrám opakovaně zdůraznil, že ČD musí dosáhnout vyrovnaného výsledku v provozu osobní dopravy. Splnění tohoto požadavku v příštím roce přitom spojuje s výměnou vedení podniku.

Předcházející správní rada Českých drah se však přiklonila k názoru vedení podniku a k tomu, že požadavek ministra dopravy je nereálný. Peltrám pohrozil výměnou několika členů rady. Podle informací HN však zatím žádný takový podnět vládě nepředal.

Zdroj: HN z 20. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU