Kampeličkám chybějí peníze

23.12.1999 | ,
Domovská stránka


Zmrazení vkladů záložen může trvat několik měsíců i roků

Zmrazení vkladů záložen může trvat několik měsíců i roků

Více než osmdesát procent ze 118 tisíc členů kampeliček se nemůže dostat ke svým úsporám v ob

jemu kolem osmi miliard korun. Prověrka hospodaření kampeliček v nucené správě a kampeliček s omezenou činností prokázala, že jejich členové dostanou nazpět jen malou část svých miliardových úspor. V nejbližších měsících se lidé ke zbytkům vkladů vůbec nedostanou. "Ty peníze tam nejsou," řekl včera ředitel Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) Ivo Vrzal. Členům nepomůže ani fond pojištění, v kterém je pouze 18 miliónů korun, což by při plné výplatě pojistného stačilo pro 180 lidí. Celkem je v kampeličkách uloženo 11,2 miliardy Kč.

Ztráty členů Družstevní stavební záložny Praha a Živnostenského Spořitelního a Úvěrního družstva, které jsou v nucené správě, odhadl Vrzal na 50 procent z vkladů. V jejich případě to představuje souhrnnou ztrátu asi 600 miliónů.

U největší tuzemské kampeličky, 1. družstevní záložny Ostrava, která je také v nucené správě, je odhad ztrát složitější. Podle Vrzala je z celkových 3,5 miliardy korun vkladů 2,7 miliardy převedeno na dceřinou firmu Družstevní holding. "Nejsme zde schopni identifikovat výši ztrát, ale ve stovk

ách miliónů to určitě bude," řekl šéf ÚDDZ s tím, že u kampeliček, jež nejsou v nucené správě a mají pozastavenou činnost "nebude situace lepší". Zmrazení vkladů může podle něj trvat šest měsíců, ale třeba i tři roky.

Úřad pro dohled nad družstevními záložnami také ukončil kontrolu v První pražské družstevní záložně, která láká členy nabídkou vysokých úroků a mohutnou reklamní kampaní. Bývalý šéf této kampeličky Martin Říha byl nedávno policií zatčen a obviněn z rozsáhlých daňových podvodů. Ivo Vrzal nechtěl o výsledcích kontroly informovat, protože PPDZ má pět dní na podání námitek proti nálezům úřadu. Vrzal ale připustil, že PPDZ si musí od úřadu nechávat schválit převody peněz do dceřiných společností.

K nejpalčivějším problémům sektoru kampeliček patří nedokonalá regulace, absence pravidel obezřetného podnikání, volný přístup osob do vedení kampeliček bez ohledu na jejich odbornou a morální způsobilost apod. Řešit tyto problémy by měla novela zákona, která je v Poslanecké sněmovně v prvním čtení. Zcela

nový zákon odpovídající pravidlům zemí Evropské unie by měl být zpracován do poloviny příštího roku. Odborníci soudí, že řada dosud fungujících kampeliček novým pravidlům, například požadavkům na kapitálové vybavení, nebude schopna vyhovět.

Už při projednávání návrhu novely zákona o kampeličkách měla vláda k dispozici informace tajných služeb monitorujících tento sektor a vicepremiér Pavel Rychetský tyto informace charakterizoval jako alarmující. Vznik kampeliček označil nedávno za hrubou chybu předseda OD

S Václav Klaus a uvedl, že přijetí zákona bylo zlobbované budoucími šéfy záložen.

Zdroj: HN z 23. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka