Telecom zvýší zisk a chystá propouštění

23.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Nárůst zisku o pět až deset procent očekává v příštím roce dominantní telekomunikační firma Český Telecom

Nárůst zisku o pět až deset procent očekává v příštím roce dominantní telekomunikační firma Český Telecom. "Co do růstu objemu tržeb i zisku jsme ve srovnání s národním hospodářstvím nadprůměrní a chceme být i nadále," uvedl generální ředitel Přemysl Klíma. Firma očekává

pokračující stagnaci výnosů z klasických telefonních hovorů, kterou by však měl kompenzovat nárůst příjmů z datových služeb, internetu a elektronického obchodu. Investice, které budou mírně pod úrovní letošních 20 miliard, mají směřovat především do moderních datových služeb. Klesat budou investice do rekonstrukce sítě, jejíž páteř je už téměř hotova.

Přibližně o 5000 lidí na zhruba 15 tisíc sníží Český Telecom během tří až čtyř let počet zaměstnanců. Část pracovníků by měla projít rekvalifikacemi, někteří odejdou do starobního důchodu nebo budou propuštěni a dostanou odstupné. "Slušná telekomunikační firma má přibližně 300 telefonních stanic na zaměstnance," řekl Klíma. Telecom měl letos v září, kdy zaměstnával 20 528 lidí, 186 stanic na jednoho pracovníka.

Telecom za prvních devět měsíců roku vykázal růst čistého zisku o 11 procent na 4,4 miliardy korun. Výnosy vzrostly o 14 procent na 38 miliard. Loni vykázal zisk 6,1 miliardy korun při výnosech 45,9 miliardy.

Zdroj: MF Dnes z 23. 12. 1999



Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU