Japonský průmysl zabodoval

31.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Kdysi vysoce výkonný japonský průmysl, sužovaný již několik let důsledky recese, v listopadu zvýšil svou výrobu o slušných 3,8 procenta

Kdysi vysoce výkonný japonský průmysl, sužovaný již několik let důsledky recese, v listopadu zvýšil svou výrobu o slušných 3,8 procenta. A to i přesto, že spotřebitelské výdaje v témže měsíci poklesly.

Bohužel to vůbec neznamená, že se hospodářství země vycházejícího slunce konečně vzpamatovává z dlouhé letargie. Přírůstek vykázala zejména produkce pokročilých technologií, které mají odbyt hlavně v asijských zemích. Ty se ve srovnání s hospodářským obrem, jakým Japonsko stále ve světové ekonomice zůstává, dostávají z nedávné krize poměrně pružně.

Dokonce ani japonské ministerstvo obchodu nepovažuje více než dvojnásobnou než jím odhadovanou průmyslovou výrobu za známky hospodářského vzestupu. Ve svém prohlášení přiznává, že "vyhlídky na oživení zatím zůstávají nejisté, byť se produkce a dodávky zlepšují".

Vzestup výkonnosti průmyslu nebyl generován domácí poptávkou, což je povážlivé. Tento ukazatel dokonce v listopadu klesl o 2,8 procenta ve srovnání s týmž loňským měsícem. A obchodní řetězce vykázaly o 7,2 procenta nižší prodej než před rokem. Tato sestupná křivka již u supermarketů trvá 19 měsíců. Jediným kladným znakem bylo zvýšení prodeje aut, a to o pouhých 0,8 procenta, ovšem jen v kategorii malých vo

zů. Jak včera napsal list Financial Times, japonskou ekonomiku podvazuje rostoucí zadlužení, jež by mohlo mít záporné účinky na reálnou ekonomiku. Veřejný dluh se dnes už rovná 105,4 procenta hrubého domácího produktu, což přesahuje úroveň všech nejvyspělejších světových ekonomik. Kromě průmyslové výroby se letos v listopadu zvedly i výdaje na výstavbu bytů a domů, z čehož těží stavebnictví. Tento trend ovšem není vyvolán růstem příjmů spotřebitelů, ale daňovým zvýhodněním těch, kteří se zadluží hypotékami.

Ani nový rozpočet, který vláda schválila v pátek a po schválení Parlamentem vstoupí v platnost od začátku dubna 2000, nezajistí podle listu Financial Times vzestupnou konjunkturní křivku. I když japonská vláda počítá v příštím roce s růstem hrubého domácího produktu o jedno procento, podle deníku International Herald Tribune o tom mnoho Japonců pochybuje. Nálada ve společnosti, pokud jde o hospodářské vyhlídky, je spíše na bodu mrazu a občané považují svou zemi za "nemocného muže průmyslového světa". Nyně

jší přešlapování na místě podle International Herald Tribune nepřispěje k tomu, aby se Japonsko hospodářsky vzpamatovalo. K minulé vitalitě by prý zřejmě přispěla "masívní krize", která by je vytrhla z pasivity.

Zdroj: HN z 29. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU