Ministr Babiš zahájí jednání o rozpočtu s ministerstvy

26.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zahájí ve čtvrtek jednání o návrhu státního rozpočtu pro příští rok se zástupci jednotlivých ministerstev, informoval úřad. Ministerstvo financí navrhuje na příští rok schodek státního rozpočtu 60 miliard korun. Rozpočet počítá s růstem platů učitelů nebo zdravotníků, zvýšením peněz za státní pojištěnce a růstem důchodů.

V červnu vláda souhlasila s navýšením objemu peněz na platy učitelů od příštího roku o osm procent, platové tarify by měly stoupnout o šest procent. Objem peněz na platy dalších státních zaměstnanců se zvýší o pět procent, přičemž v tarifech se zvýšení projeví o čtyři procenta.

Na konci května kabinet rozhodl, že stát odvede příští rok na zdravotní pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané o 3,6 miliardy korun více než letos. Vláda již schválila také zvýšení výdajů na vědu o 3,75 miliardy Kč.

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá meziročně s růstem výdajů u většiny ministerstev a dalších státních úřadů.

Celkové příjmy rozpočtu by měly být příští rok 1260 miliard korun a výdaje 1320 miliard korun. Nejvyšší nárůst výdajů je podle Babiše na předfinancování projektů hrazených z fondů EU, navýšení důchodů, platů, ministerstva obrany, podporu a zvýšení odvodů za státní pojištěnce.

Vláda musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Návrh rozpočtu kritizuje například Hospodářská komora. \"Je chyba, že v době hospodářského růstu návrh státního rozpočtu počítá například se zvyšováním počtu státních úředníků místo toho, aby se řešilo splacení státního dluhu nebo aspoň sestavení vyrovnaného rozpočtu,\" uvedla již dříve komora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK