Na východě Prahy bude koncem srpna bez vody až 17.000 odběratelů

11.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Obyvatele východního okraje Prahy a blízkého okolí čeká od 25. do 29. srpna čtyřdenní výluka dodávky vody, která se dotkne až 17.000 odběratelů. ČTK to sdělil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Bude se opravovat hlavní potrubí přivádějícího pitnou vodu. PVK rozmístí v daném území desítky cisteren s pitnou vodou. Investorem akce je městská firma Pražská vodohospodářská společnost, která vlastní vodovodní síť.

Po dobu opravy budou podle PVK bez vody všichni obyvatelé, protože ji nelze uskutečnit po částech. \"Po ukončení montážních prací budou následovat proplachy vodovodních řadů, odběry vzorků a jejich následný rozbor v laboratoři. Kompletní obnovení dodávek pitné vody lze očekávat v pondělí 29. srpna,\" uvedl Mrázek.

Výluka vody se týká obyvatel v Hostavicích, Dolních Počernicích, Klánovicích, Běchovicích a Újezdě nad Lesy na východním okraji hlavního města. \"Do ulic umístíme 50 cisteren. Podle požadavků odběratelů budeme nasazovat autocisterny. Po dohodě s radnicemi zamíří na vybraná místa kontejnery s balenou vodou. Obyvatele vyzýváme, aby se pitnou vody předzásobili a při výluce s ní zbytečně neplýtvali,\" sdělil Mrázek.

Podle Mrázka se letos podobně rozsáhlá výluka v hlavním městě nekonala. \"Obvykle se jedná o jednodenní, případně dvoudenní akce,\" uvedl.

Bez vody nebudou jen Pražané, ale také obyvatelé v Šestajovicích, Úvalech, Květnici, Dobročovicích, Tuklatech, Rostoklatech, Škvorci a Stupici-Sibřině. \"Do těchto lokalit PVK vodu dodávají, ale vodohospodářskou infrastrukturu neprovozují. Náhradní zásobování pitnou vodou tak zajistí provozovatelé tamních sítí,\" uvedl Mrázek.

PVK mají pražskou vodohospodářskou síť pronajatu od města. PVK ročně utrží asi pět miliard korun, Praze za pronájem vrací asi dvě miliardy korun a dalších 830 milionů Kč vkládá jako investice do oprav. Smlouva s Prahou platí do roku 2028. Vlastníkem PVK je firma Veolia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK