Jak strávit dovolenou v pohodě (2)

07.12.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uděláte si o vánočních svátcích volno a vyjedete na dovolenou? Kde nejdete levné letenky, informace o destinaci, aktuální kurz měn, stav počasí, fotogalerie a mapy nebo možnosti pojištění? Přinášíme druhou část rad, které by mohly před odjezdem hodit.

První článek byl věnován organizované turistice. Ta ovšem může někoho nudit. V tom případě může na cesty vyrazit na vlastní pěst. Krom jiného to má taky tu výhodu, že cestování bývá až o polovinu levnější, než zájezd s cestovkou. Například v pětihvězdičkovém hotelu v Bulharsku stojí dovolená pro dva téměř i 50 tisíc korun, kdybyste si vše zařídili sami, alespoň 20 tisíc ušetříte. Při rozhodování kam a jak po vlastní ose je nezbytný internet. V něm najdete vše: od levných letenek přes informace o destinaci, do které chcete vyrazit, aktuální kurz měn, stav počasí, fotogalerie a mapy i možnosti pojištění. Smiřte se s tím, že stránky budou nejspíš v angličtině, takže bez její základní znalosti se neobejdete. Na druhé straně si tímto způsobem můžete zařídit dovolenou z domova zcela komplexně. Pomocníkem při seznamování se s místem, kam vyrazíte, jsou také diskuze cestovatelů na webu i katalogy cestovních kanceláří, kde byst měli najít přehledné informace o destinaci, možnostech ubytování a stravy.

Doprava a ubytování

Pro cestování na vlastní pěst je důležité se rozhodnout včas. Budete mít šanci získat opravdu levnou letenku. Prosurfujte stránky nízkonákladových i klasických leteckých společností a porovnejte kalendáře levných letů, které jasně zobrazují, kolik za ten který spoj zaplatíte. Nelpěte na přesném datu, například víkendové lety bývají zpravidla dražší než všednodenní. Pokud si let vyberete, neváhejte, a ihned jej objednejte a zaplaťte. Mohlo by totiž jít o poslední výhodné místo v letadle. Na druhé straně může být nepříjemné, že letenky zakoupené u nízkonákladových společností nelze vrátit, ale ani třeba změnit datum odletu, protože byste museli platit vysoké stornopoplatky.



Na internetu také uspějete s hledáním ubytování a dalšími informacemi, např. jak jsou na tom české ski areály nebo rakouské ski areály. Kromě základních informací o hotelu si můžete prohlédnout, jak dané ubytování vypadá, místo si zarezervovat i zaplatit. Pokud se rozhodnete zariskovat a na místo se vypravit, aniž byste měli zajištěné ubytování, nejste ztraceni. Můžete narazit na ubytovací kanceláře, kde bez problémů nocleh zprostředkují. Dobrými zdroji informací o aktuálních volných kapacitách bývají třeba taxikáři.

Peníze a pojištění

Všeobecně se doporučuje na cestách platit kartou. Budete tak utrácet ve výhodnějším kurzu, než kdybyste šli do směnárny. Pokud předem víte, že vše platit kartou nebudete, připravte se a kapesné směňujte postupně, třeba vždy část jednou za měsíc. Vyhnete se tak výkyvům kurzu. Na stránkách www.mastercard.com či www.visaeurope.com, pod záložkou ATM Locator najdete informace o tom, kde jsou bankomaty, pokud budete potřebovat hotovost.

Připravte se také na to, že budete muset sami zvládnout i nepříjemné situace. Budete si muset poradit, když vám ukradnou doklady, domluvit se, když zruší plánovaný spoj nebo se zraníte. Ověřte si tedy důkladně, na co ještě stačí vaše pojištění, abyste nebyli nepříjemně překvapeni, když se na cestě něco nepříjemného přihodí.

Než podepíšete cestovní smlouvu

Pokud si plánujete zimní volno a některé dny musíte vykrýt dovolenou z práce, nejprve si o tom promluvte se svým nadřízeným. Ten totiž může využít svého práva a dobu dovolené vám určit. Jinými slovy vám ji nemusí dát, kdy budete chtít. Nejdůležitější je, aby vás o tom šéf včas informoval. Firma sice musí při rozdělování dovolené přihlížet k vašim oprávněným zájmům. Ale co to znamená, to zákoník práce už neuvádí. Mohou to však být situace, kdy si rodiče chtějí vybrat dovolenou v době, kdy mají děti prázdniny, nebo kdy si manželé vybírají dovolenou společně. Může se také například stát, že vás podnik bude potřebovat právě v termínu, kdy se chystáte dovolenou absolvovat. Pak se vyplatí schválit si dovolenou písemně a teprve poté zájezd koupit. Pokud vás pak firma v termínu schváleného volna bude potřebovat, musí vám ze zákona ztrátu, tedy stornovaný zájezd, uhradit.

Je tedy dobré se s nadřízeným na dovolené domluvit a také si dovolenou neplánovat na poslední chvíli.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU