Odbory v dopravě v Ústeckém kraji vyhlásily stávkovou pohotovost

10.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 10. ledna (ČTK) - Hrozba kolapsu autobusové dopravy kvůli růstu mezd řidičů v Ústeckém kraji trvá. Odbory dnes vyhlásily stávkovou pohotovost. Dopravci nemají peníze na růst mezd. Ústecký kraj je schopen peníze najít, ale hledá cestu, jak je dopravcům předat, protože už má s nimi podepsané dlouhodobé smlouvy. Věc chce samospráva tento týden řešit s vládou. To jsou výsledky dnešního jednání mezi radními, dopravci a odbory.

\"Jsme blíže stávce,\" řekl po jednání předseda jablonecké základní odborové organizace BusLine Jiří Kuchynka. Radní pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM) se chce tento týden sejít se zástupci kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD), který krátce před krajskými volbami rozhodl o růst mezd řidičů autobusů o zhruba třetinu.

Aktuální hrubá mzda řidičů je podle Kuchynky průměrně 21.000 korun. Řidiči by si měli polepšit přibližně o 7800 korun měsíčně. Podle dohody vlády a odborů se hodinová mzda má zvýšit od ledna z nynějších 71,60 Kč na 98,10 Kč. Zvýšit a zavést se mají i další příplatky

\"Z naší strany je politická vůle vážnou situaci řešit, našli bychom i 75 milionů korun v rozpočtu na růst mezd, ale nemůžeme to udělat přes současnou smlouvu s dopravci,\" uvedl Komínek. Radní a poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) řekl, že na začátku příštího týdne předloží kraj konkrétní možnosti řešení.

Rozhodnutí o stávce podle Kuchynka padne 20. února, kdy přichází řidičům výplaty. \"Počkáme na první výplatu. Odhaduji, že 80 procent z 500 řidičů v BusLinu do stávky půjde,\" uvedl Kuchynka. Nejezdit je připravena také většina řidičů firmy Arriva Teplice. \"Máme podpisy 175 zaměstnanců, kteří jsou ochotni okamžitě vstoupit do stávky. Řidiče v oboru, kde chybí motivační složka, neudržíme,\" uvedl za odboráře Josef Linhart.

Linkovou autobusovou dopravu pro Ústecký kraj zajišťují čtyři firmy. Zástupci tří z nich se na dnešním jednání shodli, že jsou schopni z vlastního uhradit navýšení platů pouze jeden až dva měsíce, pak podle nich hrozí zastavení dopravy v kraji. \"Ať už to bude kvůli odchodu řidičů nebo kvůli nedostatku peněz,\" uvedl dopravní ředitel společnosti Arriva Teplice Petr Havlík. \"Teď se hraje o čas,\" zdůraznil. Předseda představenstva BusLine Radek Chobot řekl, že hrozí výpovědi desítek šoférů. \"Ti kvalitní řidiči odejdou jako první,\" uvedl.

Dopravci se zároveň obávají pokut v řádech desítek milionů korun od Ústeckého kraje, pokud by nastala stávka. Podle smluv totiž jsou povinni zajistit objednanou dopravu. Autobusy denně přepraví v regionu zhruba 55.000 cestujících.

Peníze navíc může kraj podle Komínka převést pouze přes smlouvu a cenu za výkon za kilometr. \"To je zásah do výsledkového řízení (na dopravce) a zatím všechny instituce (ministerstvo pro místní rozvoj či antimonopolní úřad) a naši právníci nám říkají, že by to bylo špatně, že nelze upravit stávající smlouvu,\" uvedl Komínek. Pokud se najde způsob, jak peníze řidičům přidat, náklady ponesou podle Komínka zřejmě pouze kraje. \"Uděláme všechno proto, aby ke krachu dopravy nedošlo,\" dodal radní.

Řešením by podle Komínka bylo například to, že by vláda podpořila všechny dopravce veřejné služby tak, že by jim dotovala zelenou naftu podobně jako zemědělce. Z vratky spotřební daně za naftu by podle radního dopravci mohli pak hradit růst mezd řidičů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK