Ropa ztratila počáteční zisky, oslabil ji růst zásob v USA

01.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 1. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes ztratily počáteční zisky dosažené díky snižování těžby v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Trh odpoledne oslabily údaje o vzestupu zásob ropy v USA na nové maximum.

Severomořská ropa Brent se v 17:55 SEČ pohybovala beze změny kolem 56,50 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela několik centů a sestoupila mírně pod 54 dolarů za barel. Před zveřejněním údajů o vývoji zásob ceny rostly zhruba o půl procenta.

Zásoby ropy v USA minulý týden stouply o 1,5 milionu barelů. Po osmi týdnech vzestupu se tak jejich celkový objem dostal na rekordní úroveň těsně nad 520 milionů barelů.

Vytrvalý růst zásob na největším trhu světa vyvolává obavy ze slabší poptávky, kvůli níž přebytky suroviny na světovém trhu dostatečně neklesají ani přes omezování těžby v rámci OPEC a dalších producentských zemích.

Kartel OPEC v únoru pokračoval ve snižování těžby a dohodu o snížení produkce, kterou schválil koncem loňského roku, plní již z 94 procent. Uvedla to v úterý agentura Reuters na základě vlastních průzkumů u ropných společností, činitelů OPEC a u analytiků.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 56,50 56,49 New York - Nymex WTI duben 53,94 54,01

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK