Dopravní odbory budou jednat o stávce kvůli mzdám šoférů

23.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. března (ČTK) - Dopravní odbory dnes projednají na sněmu předsedů základních odborových organizací situaci ohledně navyšování mezd šoférů linkových autobusů. Problémy s nízkými mzdami přetrvávají ve čtyřech krajích a podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka důvody ke stávce nepominuly.

Stávku vyhlásilo odborové sdružení minulý týden, neuvedlo ale kdy a v jakém rozsahu by se měla konat. Dnešní jednání zástupci odborů označili za datum, kdy by mohly být rozsah stávky a doba konání ohlášeny.

Odbory v krajích ale nejsou ohledně celorepublikové stávky jednotné. Stávku podporují v Ústeckém kraji, Jihomoravském kraji a ve žďárské dopravní firmě Zdar. Odbory z Jihlavského Icom transport naopak stávkovat nechtějí, ke stávce se neschyluje ani Pardubickém kraji, uvedl tamní odborový předák Miroslav Vokál.

Vláda stanovila minimální zvýšení mezd na 98,10 Kč za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za náročné pracovní prostředí.

Řidiči linkových autobusů proti nízkým mzdám protestují od října 2015. Podle nové podoby zákona o veřejných zakázkách by soutěže na zajištění veřejné dopravy měly zohledňovat i jiná kritéria než cenu a stanovovat například nejnižší mzdu pro šoféry autobusů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK