Uranový důl Rožná je dotěžen, pomůže výzkumu pro jaderné úložiště

27.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rožná (Žďársko) 27. dubna (ČTK) - V Rožné na Žďársku po 60 letech definitivně skončila těžba uranové rudy. Důl, který byl v provozu jako poslední ve střední Evropě, je vytěžen. Horníci se dnes s těžbou uranu rozloučili symbolickým ceremoniálem, při němž vyvezli z podzemí poslední vůz s horninou.

Činnost těžebního závodu Geam ale nekončí. Důl bude napříště sloužit jako podpora rozsáhlého pracoviště Bukov, které bylo vybudováno v podzemí. Odborníci tam budou provádět výzkumy pro plánovanou stavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu v Česku nejméně do roku 2025. Novinářům to řekl ředitel Tomáš Rychtařík, ředitel státního podniku Diamo, pod nějž Geam spadá.

V Rožné zůstane v provozu i chemická úpravna rud, která bude zpracovávat například rudu z hald na Příbramsku. Před rokem měl Geam ještě kolem 850 zaměstnanců, do dneška jich zůstalo 545.

Ložisko uranových rud Rožná bylo objeveno v roce 1956, těžba tam byla oficiálně zahájena o rok později hloubením těžní jámy R1. Od té doby bylo z dolu vyvezeno téměř 17 milionů tun rudy, která obsahovala zhruba 20.000 tun uranového kovu. Uzavření hrozilo dolu v minulosti vícekrát, usnesením vlády byla těžba několikrát prodloužena. S konečnou platností rozhodla vláda o uzavření dolu loni v lednu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK