Co dělat, když v zahraničí ztratíte cestovní pas, občanku nebo řidičský průkaz?

04.07.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Ztráta dokladů je vždycky nepříjemná záležitost. Musíte na úřad a všechny ztracené doklady znovu vyřídit. Jak ale postupovat, když ztratíte občanský průkaz, cestovní pas nebo řidičák v zahraničí na dovolené?

Co potřebujete vědět o ztrátě dokladů v zahraničí?


Kdy nevadí, že jste ztratili cestovní pas?

V mnoha případech ztráta cestovního pasu není až takovým neštěstím. Po zemích Evropské unie můžete cestovat jen na občanský průkaz a cestovní pas není potřeba. Pokud jeho ztrátu zjistíte, ať už před odjezdem do zahraničí, nebo někde na cestě, stále můžete jako cestovní doklad použít právě občanský průkaz.

V každém případě byste ale měli chybějící cestovní pas nahlásit na místní policii. Určitě si nechte vystavit doklad o chybějícím a ztraceném cestovním dokladu. Domů se pak můžete vrátit jen s občanským průkazem a o vydání nového cestovního pasu zažádáte až na vašem městském úřadu.

Tip: Kam pro pas a za kolik?

Cestovní pas ČR

Zdroj: Redakce Finance.cz

Kde získat nový cestovní pas v zahraničí

Do horší situace se dostanete, pokud například ztratíte pas ve vzdálenější destinaci, kde vám nebude stačit jako cestovní doklad jen občanský průkaz. Nebo pokud cestujete po Evropské unii a spolu s cestovním pasem ztratíte i občanský průkaz.

V takovém případě musíte zažádat o provizorní cestovní doklad pro návrat do České republiky. Náhradní cestovní doklad byste měli mít i v případě, kdy jste ztratili občanku na dovolené v Chorvatsku, kam jste dojeli vlastním autem. Správně byste se neměli při pobytu v Evropské unii vůbec pohybovat bez cestovních dokladů, tedy bez občanského průkazu, nebo cestovního pasu.

Tip: Autem do Chorvatska: Jak na mýto a dálniční poplatky? Návod, jak získat ENC a slevy

Co potřebujete pro vydání prozatímního cestovního dokladu?

  • Je nutné předložit potvrzení/protokol od místní policie o ztrátě nebo krádeži dokladů.
  • Náhradní doklad vydává český zastupitelský úřad, ten si ověří vaši totožnost, při ztrátě všech dokladů stačí i jen jejich fotokopie, případně vás může ověřit hodnověrná osoba (rodinný příslušník).
  • Pokud v dané zemi není český zastupitelský úřad, máte právo se obrátit na zastupitelský úřad kterékoliv další členské země EU.
  • Náhradní cestovní doklad je platný pouze pro zpáteční cestu do České republiky.
  • Je vydáván s takovou platností, aby nenarušil vaši dovolenou.
  • Pro jeho vydání potřebujete dvě průkazové fotografie ne starší 6 měsíců (35 × 45 mm), vyplněný formulář a zaplatit poplatek 400 Kč. Stejný poplatek je i u dokladů pro děti. Doklad se vystavuje v co možná nejkratší době.
  • Pokud se v zahraničí zdržujete dlouhodobě, zastupitelský úřad vám vystaví nový plnohodnotný pas ve lhůtě 120 dnů a za poplatek 1200 Kč, 400 Kč u dětí do 15 let.
  • Cestovní pas vám v zahraničí nevystaví na počkání, plnohodnotný dostanete za 4 měsíce. Na počkání můžete získat pouze náhradní doklad s omezenou platností. I na ten si ale můžete pár dnů počkat.
  • Poplatky se platí v místní měně, můžete požádat o platbu v českých korunách.
  • Po návratu domů je náhradní doklad neplatný a musíte si zažádat standardní cestou o nový cestovní pas.
  • Více info: MZV.
 

Co dělat, když jste ztratili cestovní pas nebo občanku před dovolenou

Pokud zjistíte ztrátu cestovního pasu nebo občanského průkazu ještě před cestou do zahraničí, může se stát, že ani nikam neodjedete. Hlavně pokud jedete mimo Evropskou unii.

Pokud jste ztrátu zjistili v dostatečném předstihu, můžete si zažádat o vydání nového cestovního pasu ve zrychlené lhůtě 5 pracovních dnů. Bude vás to v takovém případě stát 3000 Kč (za cestovní pas) a 500 Kč (za občanku), žádost vyřídíte na městském úřadu.

Máte také možnost zažádat o expresní pas, který vám bude vydán do 24 hodin, pro ten si ale musíte dojet na Ministerstvo vnitra, nemůžete si ho fyzicky vyzvednout na místním úřadu. Za expresní vydání si připlatíte, poplatek je v tomto případě 6000 Kč (za cestovní pas) a 1000 Kč (za občanku).


Co dělat, když ztratíte na dovolené řidičský průkaz?

Na rozdíl od cestovních dokladů při ztrátě nebo krádeži řidičského průkazu nový v zahraničí nezískáte. Přitom ale bez řidičského průkazu nesmíte řídit auto. V případě jeho ztráty nebo odcizení se proto obraťte na místní policii, na vaši žádost by vám měli vystavit dokument potvrzení o krádeži řidičského průkazu. Ten poslouží jako provizorní doklad.

Připravte se ale na to, že při případné kontrole nemusí policisté tento dokument automaticky akceptovat. Po příjezdu domů je pak nutné nahlásit ztrátu na české policii, prokažte se k tomu vystaveným zahraničním dokumentem o ztrátě. Teprve poté vám české úřady vystaví nový řidičský průkaz.



 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 17 krát

Články ze sekce: Spotřebitel