Máte doma staré šperky? Možná jste milionáři

30.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Možná doma máte staré rodinné šperky, nenosíte a neznáte ani jejich přibližnou cenu, nevíte, jestli jsou starožitné. Poradíme, co s tím udělat. Možná totiž, že máte doma ve špercích miliony a ani o tom nevíte. Téměř v každém případě ale budete muset s klenotem navštívit znalce.

Odborníci tvrdí, že každý šperk má svou hodnotu. A pokud máte doma cennost, kterou koupili generace před vámi a dosud nebyla prodána, možná vaši předci velmi dobře věděli, proč to udělali. Šperky k běžnému nošení nejspíš ale velkou hodnotu nemají, jestliže jste je však zdědili, nebo dostali, zajděte si nimi za znalcem. Možná budete příjemně překvapeni jejich hodnotou. Možná si řeknete, že třeba klenotníci, nebo starožitníci vám mohou cenu zkreslit směrem dolů, aby pak od vás šperk levně získali. Nemělo by se se to stát, na druhé straně vás bude posudek něco stát a jeho cena se bude přímo úměrně odrážet od hodnoty šperku. Pokud chcete mít jistotu, jděte na nejbližší pobočku Puncovního úřadu (jejich seznam je na puncovniurad.cz). Tam byste měli získat objektivní informace a zdarma.

Zlato z módy nevychází

Když už byl zmíněn puncovní úřad, pak je dobré vědět, že hodnotu šperku určuje jeho punc. Expert podle něj může identifikovat, jaký kov byl k výrobě použit a kdy byl šperk přibližně vyroben. Pokud na cennosti najdete číslici 585, pak je zhotoven ze čtrnáctikarátového zlata. Některé šperky jsou ale trochu matoucí. Vypadají, že jsou vyrobena ze zlata, použito však bylo stříbro. Pak jsou na nich číslice 900 nebo 800.

Je jasné, že zlaté šperky jsou cennější, než stříbrné. Krom toho hodnota zlata z pohledu desetiletí stále roste. Lze z toho učinit jednoduchý závěr, že i když je šperk určen k běžnému nošení, přesto má cenu nejméně právě tohoto kovu.

Pokud na šperku nějakou značku najdete, bude ho moci znalec bezpečně určit. Existují však cennosti, které žádný punc, či jinou značku nemají. V tomto případě je dobré se opět obrátit na Puncovní úřad, kde vás budou informovat o hodnotě šperku, za jakého je vyroben materiálu a určí jeho ryzost.

Důležité je zpracování

Stále vás posíláme za experty, ale jednu věc přece jen můžete zhodnotit sami. Vezměte si svůj rodinný klenot a dobře si ho prohlédněte, použijte třeba i lupu. Všímejte si při prohlížení jeho zpracování. Pokud je nápaditý, nevšedně, ale precizně zpracovaný, je možné, že se z něj stala v průběhu času starožitnost. Právě zvláštní, ale velmi dobře zvládnuté a ruční zpracování může klenotu přinést vstup mezi starožitnosti. Tím se samozřejmě také automaticky zvyšuje jeho cena.

U náhrdelníků, prstenů a dalších cenností je samozřejmě také důležité, jaký kámen či kameny jsou do nich vsazeny. To už ale budete muset opět nechat na odbornících. Rozeznat umělý a pravý kámen asi bez školení a praxe nedokážete. Zda je ve šperku osazen syntetický, nebo pravý kámen, posoudí jedině odborník. A toho vám mohou doporučit opět na Puncovním úřad.



Kde prodat klenot po babičce?

Hovořili jsme stále o určování ceny. Vy se ale můžete dostat do situace, že se vám buď šperk nelíbí, nebo prostě máte finanční problémy a budete chtít šperk ocenit a prodat. O jeho ocenění jsme se zmínili, určit cenu a prodat ho můžete u starožitníka. To hlavně v případě, že víte, že je to běžná cennost, která nemá příliš vysokou cenu. Pokud tušíte, že máte doma drahou výjimečnost, pak je skutečně lepší se obrátit na některou tuzemskou aukční síň. A jestliže vlastníte skutečný drahý poklad, měli byste si zkusit ji prodat v zahraniční aukci, kde za ní můžete získat víc peněz, než u nás.

Existují také internetové aukce šperků, které není problém na internetu po zadání uvedených tří slov najít. Tam se můžete dočkat i překvapení, protože některý z klenotníků právě podobný šperk tomu vašemu hledá a dobře zaplatí.

Pro úplnost doplňujeme, že existují také šperky z socialistické doby, které starožitnostmi ale nejsou. U nich můžete udělat to samé, co vaši předci, tedy s prodejem počkat. Nebo jej prodat za cenu materiálu, ze kterého byl vyroben.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU