10 rad, jak si užít návštěvu zoo a ještě trochu ušetřit

04.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Návštěva zoologické zahrady se snadno může proměnit v horor. Mnoho lidí, návaly u výběhů, fronty u pokladen a občerstvení, ztracené dítě, zdutá koza, ubitý plameňák vaším malým rošťákem… Jak si užít návštěvu zoo? A jak ušetřit?

Zoologická zahrada není levný výlet, ale s porovnáním s jinými výlety (Kino, aquaparky a další), se stále jedná o cenově přijatelnou variantu stráveného dne. České zoologické zahrady mají velmi dobrou pověst a ročně je navštíví přes 6 milionů návštěvníků. Jak se vyhnout davům? Jak ušetřit na výletě v zoo a kolik stojí permanentky v českých zoo? 

1. Zoo ve všední den? Dobrý nápad!

Pokud vám to umožní práce, navštivte zoologické zahrady ve všední dny. Pohodlněji zaparkujete, vyhnete se frontám a u expozic nebude mnoho lidí. 

2. Vyhlédněte si slevovou akci

Většina zoologických zahrad má období se sníženým vstupným (např. Happy Mondays v Zoo Praha, kdy stojí vstupné 50 Kč). Další slevové akce se týkají dětí, které předloží vysvědčení na konci roku (většinou se samými jedničkami či jedničkou z biologických předmětů) či přinesou nějaký svůj umělecký výtvor (na Halloween či Vánoce. Zoologické zahrady dále využívají slevové akce spojené s ochranou životního prostředí (sběr starých telefonů) nebo s ptačím příjmením (výhoda pro všechny pány Špačky, Straky, Drozdy a Archeopteryxy). Buďte ovšem připraveni na davy lidí.

3. Vezměte si vlastní občerstvení

Vlastní svačinkou ušetříte peníze a mnohdy i nervy, protože zejména v hlavní sezóně se tvoří fronty u občerstvení. Další výhodou je, že většinu nabídky jídel tvoří rychlé nezdravé občerstvení (langoš, kobliha, smažený sýr a další). Takže si přineste potraviny, co vyhovují zdraví vám i vašim blízkým.

4. Permanentka do zoo

Pokud jste častý návštěvník, tak neváhejte a kupte si permanentku. Můžete si vybrat mezi permanentkou na vaši osobu či na počet vstupů. V tabulce uvádíme ceny permanentek nepřenosných (pouze na vaši osobu či rodinu). Na zlevněné permanentky mají obvykle nárok děti, starobní důchodci, držitelé ZTP a studenti do 26 let. Nezapomeňte proto doma průkaz, který by prokazoval příslušnost k dané skupině. Další možností je nákup permanentky přenosných, to znamená, že si koupíte větší počet vstupů a jedna návštěva vás vyjde výhodněji.

Ceny permanentek v českých zoo

Název zoologické zahrady Permanentka dospělí Zlevněná permanentka Rodinná permanentka (2 dospělí + 2 děti)
Zoo Brno 800 Kč 400 Kč  1 500 Kč
Zoo Děčín 600 Kč 350 Kč 1 200 Kč
Zoo Dvůr Králové 590 Kč 450 Kč Není
Zoo Hodonín 500 Kč 500 Kč  1 000 Kč
Zoo Chomutov 700 Kč 500 Kč Není
Zoo Jihlava 540 Kč 325 Kč Není
Zoo Liberec Není Není Není
Zoo Hluboká nad Vltavou 400 Kč Není 1 050 Kč
Zoo Olomouc Není Není  Není 
Zoo Ostrava 550 Kč 350 Kč 1 300 Kč
Zoo Plzeň 700 Kč  500 Kč 1 500 Kč
Zoo Praha 1 350 Kč 850 Kč 3 500 Kč
Zoo Ústí nad Labem 450 Kč 225 Kč 1 300 Kč
Zoo Vyškov Není Není  Není 
Zoo Zlín 600 Kč 600 Kč 900 Kč

5. Recenze

Projděte si recenze a ohlasy na Facebooku či jinde. Ať vás nepřekvapí terén, parkování, výběhy či občerstvení. Každá zoo má své pro a proti, tak si ji vyberte podle svých představ.

6. Zoo mimo sezónu

Choďte do zoo mimo letní sezónu, kdy je snížené vstupné. Budete mít čas si v klidu prohlédnout zvířata a nemačkat se s dalšími návštěvníky, protože mimo letní sezónu zoo navštěvuje méně lidí. Nevýhodou je, že některá zvířata jsou zazimována. Ale jiná jsou naopak více aktivní mimo letní sezónu (lední medvěd, velké kočky).

7. Speciální akce v zoo

Pokud vám nevadí spousta návštěvníků, tak využijte různé akce v zoo (křtiny, výročí apod.), které jsou spojeny s nějakým významným hostem, trhem atd. V zoo se tedy můžete potkat s kmotrou malé lední medvědice Lucií Šafářovou (Zoo Brno), kmotry orangutana Zdeňkem Svěrákem a Jaroslavem Uhlířem (Zoo Praha) a mnohými dalšími osobnostmi. Přehled akcí jednotlivých zoo se vám objeví při kliknutí na jejich název.

8. Adoptujte si zvíře

Adopcí zvířete přispějete na jeho chov. Navíc je fajn pocit sledovat svého adoptivního „syna či dceru“, to jak se jim daří, kolik mají potomků či jak stárnou. Můžete si vybrat zvíře dle vašich finančních možností a pokud vaše dítko otravuje, že chce morče, kočku, čivavu či lachtana, zde je prostor pro vaši fantazii. Tato adopce vám neznečistí byt, ani se nechtěně nerozmnoží.

9. Sportujte v zoo

Mnohé zoo pořádají běhy a jiné závody, takže se nestyďte a připojte se. Pomůžete tím svému zdraví a ještě u toho přispějete na záchranu ohrožených druhů zvířat.

10. Netahejte lva za ocas! Nekrmte tu lamu!

Poslední rada není ani tak rada, ale prosba. Pokud nechcete přijít o část šatů, končetiny či rodiny, tak dodržujte stanovená pravidla. To znamená, nechoďte k výběhům blíže, než je dovoleno, nestrkejte končetiny do výběhů a hlídejte si svého dvounohého či čtyřnohého miláčka.

Nekrmte zvířata, můžete jim ublížit nevhodnou stravou. Pokud zvíře vypadá anorekticky, tak se spíše zeptejte personálu, proč tomu tak je.

Pro další zajímavosti ze zoologických zahrad, informace o vstupném a návštěvnosti:

Která zoologická zahrada má nejnižší vstupné?

Do které zoo chodí nejvíc lidí?

Foto: redakce 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU