Stát zahájil správní řízení s Včelpem, hrozí pozastavení činnosti

30.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Veterináři zahájili se společností Včelpo, kterou vlastní Český svaz včelařů, správní řízení kvůli kvalitě a původu medu. Podniku hrozí zastavení činnosti a pokuta deset milionů korun, sdělil dnes na dotaz ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Kvůli přítomnosti antibiotik v medu dostal už podnik a prodejci jeho medu v minulosti milionové pokuty. Předloni v zimě se také kvůli této kauze obměnilo svazové vedení. Předsedkyně svazu Jarmila Machová ČTK dnes sdělila, že o správním řízení zatím neví. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že situaci nebude do konce řízení komentovat.

\"Se společností bude v této věci zahájeno správní řízení. Za nedodržení požadavků na jakost potravin hrozí provozovateli podle zákona o potravinách pokuta až ve výši deset milionů korun,\" sdělil ČTK Majer.

Během jara podle něj veterináři při kontrolách zjistili pochybení ohledně medů. \"Provozovatel nebyl opakovaně schopen doložit některé doklady o původu medu a výrobní dokumentaci tak, aby bylo možné posoudit sledovatelnost potraviny, jak ukládá legislativa. Z tohoto důvodu SVS s provozovatelem v současné době vede správní řízení o pozastavení schválení činnosti,\" dodal Majer.

Veterináři nyní nechtějí sdělovat další podrobnosti, například u jakého množství medu našli pochybení. \"Po skončení správního řízení zveřejníme informaci o jeho výsledku,\" dodali veterináři.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila prodejcům medu od výrobce Včelpo loni pokutu 5,9 milionu korun. V medu našla rezidua antibiotik. Včelpo dostalo dříve i pokutu 1,2 milionu korun od veterinářů.

Vedení svazu včelařů předloni v listopadu rozhodlo o zastavení prodeje všech výrobků firmy, protože zatím neodhalený viník přimíchával do českého medu ukrajinský med s antibiotiky. Jejich používání při léčení včel je v Evropské unii zakázané. Loni firma med po veterinárním vyšetření opět začala prodávat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK