Saúdská ekonomika zaznamenala první pokles za osm let

30.06.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rijád/Dubaj 30. června (ČTK) - Ekonomika Saúdské Arábie zaznamenala v prvním čtvrtletí v meziročním srovnání první čtvrtletní pokles za osm let, tedy od globální finanční krize. Plyne to z dnešních oficiálních statistických údajů. Hospodářský výkon největšího světového vývozce ropy oslabilo snížení těžby této suroviny, které na konci loňského roku dohodla Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některé další těžařské státy.

Hrubý domácí produkt (HDP) království očištěný od inflace klesl ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku o 0,5 procenta, což bylo první oslabení od roku 2009. Klíčový ropný sektor ztratil 2,3 procenta.

Výkon vládního sektoru mimo odvětví ropy se snížil o 0,1 procenta. Rijád pokračuje v omezování vládních výdajů, aby snížil vysoký deficit způsobený nízkými cenami ropy z posledních tří let.

Soukromý sektor bez odvětví ropy naopak zrychlil meziroční růst na 0,9 procenta z půlprocentního tempa v předešlém čtvrtletí a zaznamenal nejrychlejší růst od konce roku 2015. Loni na soukromý sektor negativně doléhalo opožďování vládních plateb, ke konci roku však vláda začala své závazky vyrovnávat rychleji, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK