Půjčka na mateřské a rodičovské: pomůže vyřešit nízké příjmy?

02.08.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


S narozením miminka přicházejí ty nejkrásnější chvíle v životě každé maminky a samozřejmě i tatínka. S potomkem ale přijde i řada starostí a financování, na které jsme předtím nebyli zvyklí. Jaké jsou tedy šance, že vám na mateřské nebo rodičovské schválí půjčku?

Plno lidí se už stihlo přesvědčit o tom, že mateřská ani rodičovská dovolenými ve skutečnosti vůbec nejsou. Vypořádat se se sníženým měsíčním příjmem jednoho z rodičů bez větších problémů pak zvládne málo rodin. Některé dokonce volí možnost půjčky. Jaké jsou šance na úspěch a kdy je dobré spokojit se s tím, co je?

Jak je to s penězi na mateřské a rodičovské?

Peněžitá podpora v mateřství, která je ale známější pod pojmem mateřská dovolená (MD) je jednou z forem nemocenského pojištění. Nastupuje se na ni ještě před porodem a závisle na počtu dětí může trvat 28 – 37 týdnů. V roce 2017 peněžitá podpora v mateřství dosahuje hodnoty až 70 % z hrubé mzdy u zaměstnance.

Kde vám půjčí na mateřské nebo rodičovské?

(zdroj: pixabay)

 

Rodičovská dovolená (RD), resp. rodičovský příspěvek začíná až po skončení MD a jeho kompletní výše dosahuje na 220 000 Kč. Měsíční příjem z těchto peněz bude vypočten na základě toho, jak dlouhou RD si zvolíme – může trvat až 3 roky, pobírání příspěvku až 4. Nejvyšší možný příspěvek pak činí 11 500 Kč měsíčně.

Kdy dají maminkám na MD nebo RD půjčku?

Finanční krizi jsou nejblíže matky samoživitelky, které jsou odkázány výhradně samy na sebe a na rodičovský příspěvek. Bohužel jsou to právě nízké příjmy, které mohou způsobit zadlužení a následně i neschopnost sjednat půjčku. Banka totiž při posuzování žádosti přihlíží hned ke dvěma věcem:

  • Předchozí splácení – banka bude prověřovat splácení předešlých půjček včetně dochvilnosti. Smůlu budete mít v tomto případě nejen při zápisu v registru dlužníků, ale často i např. s malým zpožděním.
  • Bonita klienta – důkladné prověření rodinné situace, výše příjmů a samozřejmě také předpokládané schopnosti splácet. Prověřován není jen žadatel, ale i zbytek rodiny. Čím vyšší bonita, tím nižší úrokové sazby. 
  • TIP: Porovnejte si neúčelové půjčky!

Co dělat, když banka odmítne žádost o půjčku?

Právě nízká bonita bývá nejčastějším důvodem toho, proč byla žádost o půjčku bankou zamítnuta. V takovém případě lze dělat hned několik věcí, prostřednictvím kterých můžete získat peníze:

 

  1. Neberte půjčku na sebe, ale na manžela – popř. se může stát i spolužadatelem nebo ručitelem. Šance na přijetí žádosti jsou pak výrazně vyšší, protože manžel má vyšší příjmy a stálý plat.
  2. Místo půjčky zkuste něco prodat – nemusí se jednat o jednu extrémně cenou věc. Pokud se ovšem bavíme např. o elektronice, kterou vůbec nepoužíváte, je dobré zamyslet se nad tím, proč ji neprodat.
  3. Zjistěte si, zdali nemáte nárok na příspěvek hmotné nouze – vždy vyjde výhodněji a jako méně riskantní zažádat si o dávky, než si půjčovat.
  4. Zkuste nebankovní půjčku.

 

Proč si zvolit nebankovní půjčku?

Vždy je důležité zamyslet se předem, zdali je vůbec bezmezně nutné brát si půjčku. Pokud jste ovšem dospěli k názoru, že vám nic jiného nezbude, ale v bance vás odmítli, ještě si můžete zkusit zažádat o nebankovní úvěr. I ten má své výhody:

 

  • Nenahlíží do registru dlužníků
  • Nepotřebuje prokázání příjmů
  • Nabízí možnost odkladu splátek při problémech
  • Je možné rychle převést peníze na bankovní účet anebo je dostat v hotovosti

 

 

Řada výhod ale nemusí nutně znamenat jen pozitivní hodnocení. Nebankovní půjčky sice na první pohled působí výhodněji než bankovní, ale některé mohou být velkým riskem. Je zde podstatně snazší sednout na lep lichvářům, ale samozřejmě to není pravidlem.

TIP: Úvěrový kalkulátor aneb vypočítejte si výši půjčky.

Daleko podstatnější spíše je, aby byl potencionální klient obezřetný, důkladně si přečetl podmínky smlouvy a zvážil vše potřebné. Důležité je také přihlížet na výší splátek, termín splatnosti, RPSN a případné poplatky za poskytnutí neúčelového úvěru a dalších služeb.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY