Opravdu jíme jinou čokoládu než Němci?

07.05.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rozdíly mezi potravinami mezi zeměmi střední Evropy byly prokázány u řady potravin. Některé nadnárodní společnosti berou země bývalého východního bloku jako druhořadé spotřebitele. Týká se to i čokoládových výrobků? Jsou rozdíly u Lentilek, Snickers, Milky či Kinder Bueno u nás, v Německu a dalších zemí střední Evropy?

Země střední Evropy (hlavně ty z bývalého východního bloku) řeší odlišné složení potravin. Železná opona, co se týče potravin, stále nepadla. Nižší kvalita je nabízena v zemích bývalého východního bloku a občané se obrací na politiky, aby konali. V našem výzkumu jsme se zaměřili na čokoládové výrobky 4 velkých nadnárodních společností (neboli velká čokoládová čtyřka), které působí na trzích střední Evropy. Jedná se o společnosti Mars, Mondelez, Ferrero a Nestlé.


Předseda české vlády Andrej Babiš: "Proč mají mít naše děti jinou čokoládu než děti jinde? ... tak to je skandál ... v tom udělá pořádek!"

Zástupce značky MIlka: "Čokoláda Milka prodávaná v České republice je úplně stejná jako čokoláda prodávaná v Německu nebo Rakousku. Dvojí standardy kvality bychom nikdy nepoužili."

A teď komu věřit?


Jaké je složení těchto výrobků

Složení čokoládových výrobků bylo porovnáváno celkem při 3 nákupech, které oddělovaly 1 až 3 měsíce a probíhaly mezi únorem 2016 a říjnem 2016. Nákupy čokoládových výrobků probíhaly v Německu, Rakousku, Polsku, Slovensku a samozřejmě České republice. Využíváno bylo především rozšířených obchodních sítí v jednotlivých zemích. Celkem jsme nakoupili 14 značek čokoládových výrobků od 4 společností.

Složení čokolád

(foto: Pixabay)

Mars

V rámci nadnárodní společnosti Mars Incorporated bylo sledováno složení u čokoládových výrobků značek Snickers, Twix, Mars, Bounty, Milky Way a M&M’s.

  • U čokoládového výrobku značky Snickers bylo složení stejné až na jednu ingredienci. Snickers prodávající se na rakouském a německém trhu obsahovalo navíc slunečnicový olej. Jinak všechny ingredience i poměr čokolády byl všude stejný. 
  • U čokoládového výrobku značky Twix některé řady tohoto výrobku na Slovensku, Polsku a České republice obsahovaly navíc emulgátor E442. Jinak výrobky značky Twix měly stejné složení napříč státy. 
  • Výrobek značky Mars se lišil na rakouském a německém trhu obsahem sušeného plnotučného mléka a slunečnicového oleje. 
  • Čokoládové výrobky značek M & M’s a Bounty se na daných trzích nelišily. 
  • Výrobek značky Milky Way obsahoval na rakouském a německém trhu navíc slunečnicový olej, stejně jako u výrobků značek Twix a Snickers.

Mondelez 

U společnosti Mondelez byly vybrány produkty Milka mléčná čokoláda, Milka lískový oříšek a Toblerone. Tyto výrobky se nelišily na daných trzích. Údaje o značce Toblerone z Polska nebyly dostupné, protože se autorovi nepodařilo tento produkt v Polsku zakoupit, ale výrobky této značky se v Polsku prodávají. Složení uvedené na obalech čokolády Milka se shoduje s prohlášením zástupců společnosti Mondelez, že čokoláda Milka má stejné složení v rámci Evropské unie.

Ferrero

U společnosti Ferrero je složení také stejné. Zkoumané výrobky společnosti Ferrero – Kinder mléčná čokoláda a Kinder Bueno měly na všech trzích stejné složení.

Nestlé

U společnosti Nestlé byly zkoumány 3 výrobky – Kitkat, Kitkat Chunky a Lentilky/Smarties.

  • Čokoládové tyčinky Kitkat a Kitkat Chunky měly stejné složení na všech zkoumaných trzích. 
  • Naopak u čokoládových výrobků značek Lentilky a Smarties byly mnohé rozdíly. Na polském trhu jsou k dostání jak Lentilky, tak Smarties, kdežto na českém a slovenském jen Lentilky. Smarties, původní značka z Velké Británie, se prodávají v Rakousku, Německu a Polsku. Smarties obsahují navíc sušenou syrovátku, pšeničnou mouku a barvivo z ibišku.
    Je zde mléčný tuk, který je v Lentilkách nahrazen řadou rostlinných tuků a sušeným plnotučným mlékem. V Lentilkách je více leštících látek (arabská guma a šelak). Donedávna byly také Lentilky barveny jinými kvalitativně horšími barvivy (karmín apod.). Lentilky kvůli své menší velikosti obsahovaly méně čokolády a více cukrové krusty. Více informací v pořadu A dost! Společnost Nestlé ovšem uvádí, že se jedná o rozdílné výrobky, ale tomu protiřečí podobný styl obal, který je lehce zaměnitelný. Navíc obal výrobku Smarties je kvalitnější a čokoládové čočky se vám tak snadno nevysypou.
Vlevo můžete vidět obal Smarties z Rakouska a vpravo je obal českých Lentilek

Závěr

Složení výrobků uváděných na obalech nás mile překvapilo. Poměry čokolády a dalších složek se nelišily u většiny výrobků. U některých výrobků byly odlišnosti marginální. Jedině Lentilky měly odlišné složení od sesterského výrobku Smarties. Nestlé ovšem uvádí, že se jedná o jiný výrobek s odlišnou historií, tvarem i chutí.

V příštím pokračování se podíváme na cenu čokoládových výrobků v jednotlivých zemích.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU