Proč průměrná mzda neodpovídá reálným platům

03.10.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Zajímá vás, jak je možné, že je průměrná mzda o dost vyšší než reálné platy? Jak se vůbec počítá a co všechno je do ní zahrnuto? Průměrná mzda se počítá jako aritmetický průměr všech platů. Čím vyšší jsou nejvyšší platy, tím více se průměrná mzda zvyšuje. Což ale vůbec nemusí znamenat, že rostou i platy malé. A proto můžete mít ten zvláštní pocit, kde se vůbec velikost průměrné mzdy bere a jaktože na ni nedosáhnete. 

Má cenu se vůbec rozčilovat? Ne, nemá, i když to už jen při pojmu průměrná mzda většina Čechů dělá. A není se čemu divit. Někteří z nich pracují léta a nepodařilo se jim k ní ani přiblížit, zatímco ostatní měsíčně pobírají i její několikanásobek. Co vlastně průměrná mzda znamená? Je pro nás vůbec důležitá?

Průměrná hrubá mzda v ČR

(zdroj: pixabay) 

Kdy se budou mzdy zvyšovat?

Pro zaměstnance veřejných služeb a správy odbory vyjednaly růst platových tarifů od listopadu, a to o 15 procent pro učitele a o 10 procent pro ostatní. Lékařům a sestrám se pak základ výdělku zvedne o desetinu od ledna.

Předák ČMKOS Josef Středula řekl, že podobně ambiciózní budou i požadavky na růst mezd ve firmách. Odborům nahrává při vyjednávání o mzdách ekonomický růst a nedostatek pracovníků. Zaměstnavatelé poukazují na to, že výdělky by se měly zvedat i podle zvyšování produktivity.

Podle informačního systému o průměrném výdělku letos v prvním čtvrtletí v soukromém sektoru pracovalo téměř 3,73 milionu lidí. Průměrná hrubá mzda činila 29.462 korun. Meziročně se zvedla o 6,2 procenta. O 6,2 procenta rostl i mediánový výdělek. Polovina zaměstnanců ale přitom letos v prvním kvartálu vydělávala méně než 24.736 korun hrubého.

Proč je průměrná mzda tak vysoká?

To je otázka, kterou si u nás klade hodně lidí. Průměrná mzda se ale ve skutečnosti nemá rovnat měsíčnímu platu většiny Čechů. Ve skutečnosti se počítá aritmetickým průměrem, který si můžete pamatovat ze školních lavic.

Příklad č. 1: Ve firmě Bag´n´Purse, která se zabývá ruční výrobou kabelek vlastní značky, pracuje 100 zaměstnanců. Platy se poté pohybují v rozmezí od 13 000 Kč až do 60 000 Kč hrubého. Jak se bude průměrná mzda zaměstnanců z firmy počítat?

Jak se počítá průměrná mzda

Je předem jasné, že se plat mezi nejnižší a nejvyšší pracovní pozicí nedá srovnávat, ale přesto lze vypočítat průměrnou mzdu zaměstnanců firmy. Ta má ale spíše statistický význam. Nelze ji brát jako měřítko, které by určovalo, že takový plat má v ČR většina lidí, a to už minimálně proto, že do výpočtů jsou zahrnuti lidé s různě vysokými platy, což si ukážeme na dalším příkladu.

Příklad č. 2: Pan Novák pracuje jako číšník a vydělá si 13 000 hrubého měsíčně. Pan Horák funguje jako politik a přijde si na 130 000 hrubého měsíčně. Jakou mají ti dva průměrnou mzdu?

Jak se počítá průměrná mzda

V rámci průměrné mzdy teoreticky oba berou stejně, čili 71 500 Kč hrubého, ale prakticky to vůbec není pravda.

Průměrnou mzdu tedy dokážou výrazně navýšit a nadhodnotit právě osoby s nadprůměrně vysokým platem, jako jsou např. zmínění politici, ředitelé, primáři nebo řidiči leteckého provozu.

Co se ještě započítává do průměrné mzdy?

Zahrnut není čistě jen plat, ale veškeré pracovní příjmy, což znamená, že se počítají i:

  • Příplatky a doplatky ke mzdě
  • Prémie a odměny
  • Náhradní mzdy
  • Daňové bonusy
  • A další výhody

 

Logicky vzato by se tedy dalo říct, že průměrná mzda bude nejvyšší vždy v prosinci, jelikož zaměstnanci na konci roku dostávají nejvíce odměn k platu za odpracovaný rok.


Kolik je průměrná mzda?

V tabulce můžeme vidět hrubou průměrnou mzdu v jednotlivých krajích k 14. 9. 2017.

průměrná mzda v ČR 2017

zdroj: ČSÚ, ČTK


Čtěte také:

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: DANĚ