Byty nefrčí, investujte raději do „přírody“, nebo garáží

02.10.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Češi peníze mají, jejich bohatství bylo za loňský rok spočítáno na 12 biliónů Kč. Hodnota jejich majetku stoupla oproti roku 2015 o 590 miliard Kč. Takové peníze si pod slamník neschováte, je třeba je nechat nějak vydělávat, jinými slovem investovat.

Asi nerozšířenější investicí u nás je koupě dalších bytů či nemovitostí. Lidé si je kupují i na dluh, počítají s tím, že splátky za ně bude hradit nájemník. Podle odborníků ale koupě dalšího bytu na dnes poměrně levnou hypotéku, jež má ale levnou cenu garantovanou jen v době fixační lhůty, může časem docela bolet. A jsou zde i další úskalí.

Platí se z pronájmu daně?

Na jednoduchou otázku jednoduchá odpověď: Platí. Příjmy z jakýchkoli ubytovacích služeb a to i z těch, které se nabízejí přes aplikaci Airbnb, jsou totiž považovány za příjmy z podnikání. Podléhají tak dani z příjmů i odvodům na sociální a zdravotní pojištění. A pokud obrat přesáhne hranici jednoho miliónu korun za rok, přesněji dvanáct bezprostředně předcházejících měsíců, je navíc nutné se registrovat k dani z přidané hodnoty.

Jiná situace nastane, pokud je byt pronajímán a pronajímatelem je fyzická osoba. Tento příjem je daněn jako z pronájmu, nikoli z podnikání. Příjmy z pronájmu pak nepodléhají odvodům na sociální a zdravotní pojištění. A nezapomeňte, že od prosince 2016 ubytovací služby podléhají elektronické evidenci tržeb.



Několik hřišť zabetonováno měsíčně

Majetek domácností v podobě bytů a nemovitostí v roce 2016 stoupl o necelá tři procenta. Odborníci tvrdí, že v současné situaci se na pronájmech bytů nedá trvale bohatnout. Naopak doporučují investice do přírody – do lesů a půdy. To je podle České bankovní asociace (ČBA) třetí nejvýznamnější složka majetku Čechů po bytech a vkladech do bank.

Hodnota přírodních aktiv má podle ČBA sice omezený objem, ale cena je stále nižší, než je zvykem u našich západních sousedů. Meziročně však vzrostla o 123,4 miliardy korun, což znamená téměř desetiprocentní růst.

Proč cena volného místa v přírodě roste, je asi jasné. Právě těchto hodnot nejvíce ubývá. Podle Ministerstva životního prostředí ČR se už zastavělo přes deset procent území České republiky. Každý měsíc se zabetonuje plocha o rozloze několika fotbalových hřišť.

Proto si finanční odborníci myslí, že není příliš rozumné investovat tak, jak to dělá většina, tedy do bytů či domů. Většinou bývají předražené. Nakupujete tedy draze a výsledek je navíc nejistý. Obecně je dobré nakupovat levné věci, u kterých očekáváme, že jejich cena vzroste. Jsou to přírodní zdroje.

Zadržujte vodu, bude vzácná

Jedním z nápadů je tak například nakup pole a lesa. Pak si nechte udělat projekt na zadržování vody. Na to podle odborníků už jsou, ale hlavně ještě budou dotace, takže podobné projekty mají budoucnost.

Když byla zmíněna voda - jistí investoři nakoupili na Moravě za pár set tisíc prameny vody. Tato investice se jim samozřejmě nevrátí pozítří. Ale pokud se podíváme na suchá roční období, kdy neprší ani nesněží, dá se očekávat, že vody bude co nevidět opravdu nedostatek.



Garáž jako investice

Podle finančních expertů jsou zajímavou investicí také garáže. Jejich cena není vysoká, ale vytrvale, i když nenápadně roste. Ve městech, která trpí dopravními zácpami a kde kvůli zaparkovaným autům na ulici marně hledáte, kde zanechat svůj automobil, je garáž opravdovou a nefalšovanou radostí. Navíc v ní zpravidla není nějaký nájemník, a když jich vlastníte víc, dokážou slušně vydělávat.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ