Havarijní pojištění: sjednat, či nesjednat?

13.11.2017 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Uvažujete o sjednání havarijního pojištění, ale bojíte se, že se vám nevyplatí? Nevíte, co přesně kryje a jaké máte možnosti? A jak vlastně na jeho zřízení co nejvíce ušetřit?

Povinné ručení musí mít ze zákona každé vozidlo. To havarijní je pak dobrovolné a závisí na uvážení každého řidiče. Někomu může ušetřit statisíce a někdo jej za celou pojistnou dobu ani nevyužije. Vybírejte jej proto pečlivě. Může se totiž dokonce stát, že bude krýt to, co běžně řeší už povinné ručení.

Co kryje povinné ručení?

  • Způsobené škody na zdraví nebo usmrcení
  • Škody v podobě ušlého zisku
  • Náklady na léčbu zraněného (proplatí zdravotní pojišťovně)
  • Právní zastoupení poškozeného při nároku na náhradu škod
  • Odtah poškozeného vozidla z místa nehody, náhradní doprava pojištěnému

Náklady v naprosté většině případů hradí pojišťovna tomu, komu byla škoda nebo zdravotní újma způsobena.

Co kryje havarijní pojištění?

Pojištění můžeme rozdělit do těchto kategorii:

  • Havárie – škoda způsobená dopravní nehodou, a to majetkového i zdravotního rázu. Spadá sem i srážka se zvěří. Náklady budou proplaceny i v případě, pokud jste byli viníkem nehody vy. Důležité je, aby srážka nebyla zapříčiněna vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek.
  • Nákupy náhradních dílů pro opravu vozidla
  • Neoprávněné využití automobilu
  • Odcizení – v případě krádeže
  • Vandalismus – škody vzniklé další osobou za účelem poškodit vůz.
  • Živelné pohromy a události – kromě přírodních katastrof je zde zahrnuto i krupobití, vichřice blesky apod.

Zřídit můžete jen jednu pojistku anebo všechny dohromady. Lze je navíc mezi sebou i libovolně kombinovat. Dohodnout si můžete i připojištění, a to např. na zavazadla nebo na čelní sklo. Náklady se pak vyplácí pojištěné osobě.

Kolik stojí havarijko?

Cena havarijní pojištění je individuální a závisí hned na několika faktorech. Ovlivňuje ji především pojištěné vozidlo, věk a bydliště pojistného. Dále pak roli hraje i objem motoru, výkon, model vozu, jeho aktuální cena, palivo a datum první registrace. Při sjednávání se také bude brát v potaz i zabezpečení vozu jako např. alarm, imobilizér, pasivní vyhledávací zařízení apod.

Je pak naprosto logické, že čím dražší a novější auto, tím vyšší bude i cena pojištění. S věkem pojištěného je to pak přesně opačně. Čím mladší je řidič, tím ho pojišťovna bere jako méně zkušeného, a proto pro něj bude cena dražší než pro někoho, kdo už má zkušenosti s řízením více jak 20 let. Pojistné také bývá podstatně vyšší, pokud bydlíte ve větších městech s vytíženým provozem, neboť zde je riziko havárií díky vysokému počtu aut podstatně větší než třeba na vesnici.


Čtete také:

Kdy se vyplatí havarijní pojištění?

Na co si dát pozor při pojištění auta na dovolenou?


Spoluúčast na pojistné události

Posledním faktorem, který dokáže výrazně ovlivnit cenu havaríjka, je spoluúčast. Spoluúčast se sjednává už při zakládání smlouvy a spočívá v podstatě v tom, kolik vy sami zaplatíte na škodách a opravách, pokud dojde k havárii, vandalismu apod. Může být vyjádřena v číslech nebo procentech. Často je navíc udávána společně, a to např. takto: spoluúčast 5%, 5000 Kč anebo spoluúčast 5% a min. 5000 Kč. 5000 Kč nebo dokonce více pak bude třeba doplatit z vlastní kapsy.

V praxi to pak znamená, že čím vyšší spoluúčast, tím nižší částka za platbu. Nejedná se ale o princip, který by se vyplácel, a např. v případě odcizení vozu či škod způsobených havárií by se pak pojištění nemuselo vůbec finančně vyplatit.

Bonusy na pojištění

Dobrou zprávou je, že za období, ve kterém nevznikla žádná pojistná událost, se vám načítají bonusy, prostřednictvím kterých lze na havarijním pojištění získat slevu. Převést je navíc můžete i z povinného ručení.

Špatnou zprávou bude zas pro změnu to, že podobně to funguje i s tzv. malusy neboli hlášením pojistných událostí. Čím více jich bude, tím spíš se vám pojištění prodraží.

Jak levně pojistit auto - havarijní pojištění

  • Dobře uvažte, zdali se vám vyplatí pojistit staré auto, které dokonce hodláte během příštích několika let vyměnit za nové. Samozřejmě to lze, ale otázkou je, jestli se to ještě vůbec vyplatí.
  • Sjednejte si havaríjko online. Touto cestou lze docílit lepší ceny.
  • Pokud to jde, zařiďte si jej společně s povinným ručením. Můžete tak získat hromadnou slevu.
  • Havarijní pojištění nechte napsat na starší osobu. Mohou to být rodiče i prarodiče. K řešení události pak od nich budete potřebovat pouze úředně ověřenou plnou moc.
  • Důkladně čtěte pravidla smlouvy a zaměřte se na výluky. I díky tomu můžete zjistit, zdali jej vůbec využijete.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ