Kdy se vyplatí havarijko?

01.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Máte auto a končí vám právě platnost havarijního pojištění? Myslíte si, že je drahé a zbytečné, takže ho neprodloužíte? Máte-li na silnici dost štěstí, zbytečné je. Ale pokud vaše auto ještě stojí za pohled, přiblížíme situace, kdy se „havarijko“ vyplatí.

Havarijní pojištění považuje spousta lidí za nadbytečnost. Jsou ale situace, kdy se vyplatí. Hlavně pokud máte nové a hezké auto.

Pojištění jen části rizik

Pravdou je, že havarijní pojištění není pro provoz na silnici nutné, k tomu je třeba tzv. povinné ručení. Ale havarijní pojištění skutečně někdy přijde vhod.


Když například zaviníte nehodu, způsobíte srážku s jiným autem. Naštěstí vše dobře dopadne, bez zranění, ale auta jsou na odpis. Ten, do koho jste se trefili, dostane škodu zaplacenu z povinného ručení, ale pokud nemáte havarijní pojištění, tak si budete muset zaplatit nejen opravu, ale vše, co je s ní spojené. Vy jste ale mysleli i na tuto eventualitu a riziko havárie jste si pojistili. Škoda vám tedy bude hrazena a stalo by se to i v případě, kdyby vám nešťastnou náhodou spadly trámy ze stavby na automobil. Jinými slovy v případě, kdyby nebyl poškozen žádný další majetek. Tento tzv. komplexní rozsah pojištění kryje také živelní události, krádež auta nebo jeho částí a vandalismus. Pokud u vás doma třeba vandalové nejsou, pojišťovna vám nabídne pojistku na vámi vybraná rizika, vandalismus už nepokryje. Na rovinu s řekněme, že havarijní pojištění už se u starších vozů, u kterých např. víte, že jsou neprodejné, opravdu nevyplatí.

Kryje i kuny

Když se budete vracet v neděli večer z chalupy, nebo rodinného výletu, může se vám právě v těchto měsících lehce stát, že vám pod kapotu vběhne nějaké zvíře. Byla tma, viděl jste tu srnu na poslední chvíli, přejel jste, nedalo se tomu zabránit. I srážka se zvěří by se měla hlásit policii, policisté pak informují myslivce honitby, kde se delikt udál.

V případ povinného ručení si platíte osobní seznámení vašeho auta a zvířete sám. Pokud jste si ale k povinné pojistce ještě připlatil pojištění rizika srážky se zvířetem, peněženku zase schovejte. Stejné platí, když máte komplexní havarijní pojištění nebo jste si sjednal jen riziko havárie.

Ještě malá pikantnost ke zvířatům – pojišťovny zpravidla rozlišují mezi zvěří a zvířetem. Zvěř je ta lesní, zvíře může být lesní i domácí. Pojištění na střet se zvířetem má tedy větší rozsah, což ocení ti, jimž sežraly kabely kuny. I na to se tento druh pojištění vztahuje. Pokud se nacházíte často na venkově – ideální.

Havarijní pojištění nemáte a spadl vám na auto strom?


Tornáda jsou i u nás

I když ne v takové síle a velikosti jako třeba v Americe, přesto se čas od času spíš v létě vítr pochlapí a předvede malé tornádo. Větrný trychtýř pak zvedá i těžší věci do výšky a odhazuje i o desítky metrů. Pokud je v cestě vaše auto, pak je to tedy smůla. Skutečně se stalo, že malé tornádo odlouplo z čela rodinného domu několik tašek, vymrštilo je a ty spadly na osobní auto.

Ani tady nám povinné ručení nepomůže. Pokud k němu ale připojistíme riziko živelních škod, můžeme být v klidu, auto nám opraví zdarma, nebo s předem sjednanou spoluúčastí. Přesto bychom se u tohoto druhu připojištění měli zamyslet, zdali se nám vyplatí. Nevztahuje se totiž na obyčejný zásah bleskem, vichřici, požár, povodně, lavinu nebo zemětřesení, ačkoli se jistě shodneme, že toto živly jsou. Ale komplexní pojištění tuto škodu samozřejmě také kryje.

Tady je to padesát na padesát, je to na vás.


A co čelní sklo?

K rozbitému čelnímu sklu můžeme přijít až příliš snadno, třeba od kamínku, který na nás odrazilo auto před námi. Hůře se to dokazuje a bez důkazu to pojišťovna asi neuzná a neproplatí. Řidič před vámi, který to způsobil, o ničem neví a samotné vaše tvrzení, že se tak opravdu stalo, pojišťovnu nepřesvědčí, aby škodu uhradila z povinného ručení. Může pomoci spolujezdec jako svědek, nebo kvalitní kamerový záznam, kde je zřetelně vidět, co se stalo.

Z havarijka by to nejspíše proplatit šlo. Ale toto pojištění se sjednává zpravidla s vyšší spoluúčastí – 5 nebo 10 % z pojistného plnění a je také obvykle určena minimální částka škody, což bývá 5 000 Kč. Pokud využijete havarijního pojištění, jistě vám sníží bonus. Proto je lepší si sjednat pojištění poškození čelního nebo i dalších skel. Zde spoluúčast nebývá, nebo je velmi nízká. Pokud máte střešní okno, nebo sky window, tedy panoramatickou střechu, ujistěte se, jestli se na ni pojištění vztahuje taky.

Stejně jako v prvním případě: u starších vozů se havarijní pojištění určitě nevyplatí.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU