Zeman: Rusko 10x významnější než Francie. Opravdu, pane prezidente?

04.12.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Prezident Zeman označil Rusko za významnější zemi, než je Francie. Pojďte se tedy podívat čistě na ekonomická hrubá data – čísla o exportu a importu, HDP atp. Na chvíli zapomeneme na anexi Krymu, EU, islám a Ovčáčka, ale opravdu pouze na chvíli. Je tedy Rusko 10x významnější než Francie z ekonomického hlediska?

Prezident Zeman jako již tradičně ukázal svoji oblibu v našem srpnovém osvoboditeli a vzal na setkání s ruským protějškem 140 českých podnikatelů. Do Francie jich jelo pouhých 14 a Zeman situaci glosoval, že Rusko je dle těchto čísel 10x významnější než Francie. Co říkají hrubá data - velikost hrubého domácího produktu (HDP), jeho růst, export a import z těchto zemí? Nevypovídá spíš počet podnikatelů o prezidentově sociální (podnikatelské) bublině?

Dovoz České republiky

Česká republika tradičně více zboží a služeb vyveze, než doveze. Celkový import do České republiky měl v minulém roce hodnotu cca 3 997 miliard Kč, z toho přibližně 72 % tvořil dovoz ze zemí Evropské unie. Nejvíce se k nám dováží zboží a služeb z Německa (cca čtvrtina z celkového dovozu – 992 miliard Kč), na druhém místě je náš dovoz z Číny (cca 311 miliard Kč). Z Francie byl import (včetně druhotných a prvotních důchodů) minulý rok hodnotu přibližně 144 miliard Kč (dovážely se zemědělské produkty, automobily a strojírenské výrobky) a Francie byla tedy 8. největší dovozce do ČR, naproti tomu Rusko bylo 13. největší dovozce se službami a zbožím v hodnotě necelých 99 miliard Kč (jednalo se převážně o ropu a zemní plyn). Velkými importéry do ČR (na 3. až 5. místě) jsou naši další tři sousedé - Polsko, Slovensko a Rakousko. Zámořská velmoc USA je z hlediska dovozu na 9. místě s přibližnou hodnotou dovozu 110 miliard Kč.

Srovnání hodnoty dovozu zboží a služeb Francie a Ruska v milionech Kč

Zdroj: ČNB

Vývoz České republiky

I minulý rok ČR exportovala nejvíce do sousední Německé spolkové republiky. Hodnota vývozu do Německa činila 1 140 miliard Kč, tedy cca 28 % z celkově vyvezených zboží a služeb. Téměř 10 % exportu činil vývoz na Slovensko. Francie je pro naše exportéry jedním z velmi důležitých hráčů (a možná pro to do ni vezeme „obrovskou“ delegaci čítající závratných 14 podnikatelů). Náš export (včetně prvotního a druhotního důchodu) do země galského kohouta činil minulý rok téměř 190 miliard (cca 4,5 % veškerého vývozu). Hlavními vývozními artikly byly automobily, strojírenské výrobky a elektrotechnika. Francie je tedy 5. nejvýznamější zemí pro naše exportéry a rovněž je i 5. největší investor v ČR. Naopak do ropné velmoci Ruska jsme minulý rok (i kvůli sankcím) exportovali zboží a služby (+ prvotní a druhotné důchody) v hodnotě cca 81 miliard, což jsou asi 2 % z celkového vývozu (jednalo se převážně o automobily, zemědělské a strojírenské výrobky).

Srovnání vývozu zboží a služeb Francie a Ruska v milionech Kč 

Zdroj: ČNB

Saldo platební bilance v roce 2016 bylo s Francii kladné v hodnotě 45,7 miliard Kč a s Ruskem záporné -7,6 miliardy Kč. 


Čtěte také:

Růst HDP ve světě v roce 2018: Český lev, ruský medvěd a kanadský rys

Home Credit a Rusko

Růst HDP ČR: Jsme premianti EU?


Srovnání HDP Ruska a Francie

Pan prezident rád zdůrazňuje ekonomický pohled na věc. Tak pojďme srovnat absolutní velikost HDP - z tohoto souboje vyjde jako jasný vítěz Francie, jejíž HDP mělo v roce 2016 hodnotu 2,465 bilionu dolarů. Ruské HDP bylo o téměř polovinu menší - jeho hodnota dosahovala v roce 2016 1,283 bilionu dolarů.

Celkové HDP v bilionech dolarů v roce 2016

Zdroj: World Bank

Dále se podíváme na růst HDP od roku 2009 do roku 2016  tak ruské HDP bylo více na houpačce (v roce 2009 dopadla na Rusko ekonomická krize, kdy se HDP propadlo o téměř 7,3 %, naopak již o rok později rostlo o 4,5 %). Růst francouzského HDP zase nepřesáhl žádný rok hodnotu 2,1 %, ale propad francouzského HDP v roce 2009 nebyl tak strmý – o necelé 3 %.

Růst HDP Ruska a Francie

Zdroj: World Bank

Ruská federace je jako řada českých mladých fotbalistů – potenciál obrovský, ale ne a ne ho prodat. Klíčové pro budoucnost Ruské federace bude přerušení příliš úzkého navázání ruské ekonomiky na přírodní suroviny a také podpora výrobků s vyšší přidanou hodnotou, rozvoj průmyslu 4.0, snížení míry korupce a šedé ekonomiky. Velkou výzvou bude pro Rusko (i pro nás) důchodová reforma. Cílem ruských vládních představitelů je zrušení sankcí EU, které zahraniční obchod i růst ruského HDP značně brzdí.

Francie se také potýká s problémy a to s velkým neefektivním státem a velkým množstvím státních úředníků, sociálních dávek a menší daňovou džunglí. Francouzské státní výdaje dosahují kvůli levicovým vládám velikosti Obelixova břicha a veřejný dluh dosahuje 96 % HDP tedy 2 207,5 miliardy eur. Prezident Macron slibuje zeštíhlení státního aparátu, snížení daní a zjednodušení daňového systému. Velkou bolestí Francie je její nezaměstnanost, která i v době celosvětového růstu se pohybuje lehce pod 10 %. Uvidíme, jak si velmoci se svými vnitřními problémy poradí. Pojďme ale zpět k porovnání těchto dvou států.

HDP Ruska a Francie na obyvatele

Populace Ruska je cca 144,3 milionů obyvatel, Francie má cca 66,9 milionů obyvatel. Ale kupní síla v těchto zemích je diametrálně odlišná. Průměrná měsíční mzda v Rusku se v roce 2016 pohybovala kolem 16 000 Kč (údaje se pohybují od 13 do 17 000 Kč), kdyžto ve Francii to byla částka přibližně 5x vyšší. Můžeme porovnat HDP na obyvatele - francouzské HDP je 4x vyšší než ruské HDP na obyvatele.

TIP: Jaká je vaše čistá mzda? Vypočítejte si ji.

HDP na obyvatele Francie a Ruska v dolarech v roce 2016

Zdroj: World Bank

Je pravda, že ekonomická spolupráce se zeměmi, zvláště těmi rozvojovými, je důležitá a pomáhá udržovat stabilitu a mír. Proto plně chápeme velkou delegaci do Ruské federace, ale na druhou stranu upevňování vztahů v rámci Evropy je neméně důležité (obzvlášť, když většina naší výroby směřuje do Evropské unie) a v dnešní době, kdy jsou vyspělé západní země neustále podezřívány a napadány v diskuzích na internetu, televizi (a očekáváme i brzké napadání uvnitř poslanecké sněmovny), je to o to zásadnější. Prezidentovo vystupování vůči Rusku je dlouhodobě terčem kritiky a jeho navázánost na podnikatele, kteří by rádi rozvíjeli vztahy s Ruskem a Čínou, je známá.

Je smutné, že do země se kterou jsme svázání obchodem a je jedním z našich nejdůležitějších partnerů jelo s panem prezidentem pouhých 14 podnikatelů. Ale toto číslo spíše vypovídá o okruhu lidí, kteří podporují pana prezidenta, než o orientaci českých podnikatelů, protože čísla přeci hovoří jinak… Takže není čas pane prezidente vykouknout ze své sociální bubliny a začít upevňovat vztahy a jezdit s podnikateli i více do sousedních zemích a Francie? Ale chápeme, víno není vodka...

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU