Jak dlouho ještě cena bitcoinu poroste?

09.12.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bitcoin v posledních měsících trhá rekordy. A stal se tak jednou z nejlepších investic. Pokud jste před pár lety nakoupili pár bitcoinů, tak jste na tom ale sakra vydělali. Krom toho dochází i k výraznému rozvoji v celkovém prostoru kryptoměn, vznikají nejen odnože bitcoinu, jako je bitcoin cash, ale také další kryptoměny, například monero, litecoin nebo ethereum.

Pokud jste bitcoin letošní rok alespoň trošku sledovali, tak bylo to hodně napínavé. Na začátku roku bitcoin začínal na tisícovce dolarů, ještě v polovině roku byl jenom na dvojnásobku. Na podzim ale nabral dech a dnes se blíží k 15 tisícům dolarů, možná už tu hranici znovu a znovu překonal a chystá se na další rekordy. To znamená, že pokud jste si v lednu koupili jeden bitcoin, tak jste letos zaznamenali 1500% růst. Není v současné době jiné finanční aktivum, které by vám toto slíbilo.

Proč bitcoin tak roste? Na růstu ceny bitcoinu se podepsalo několik faktorů:

  • Jedním z faktorů je celkový zájem investorů o technologické záležitosti a fintech investice. Protože je bitcoin průzkumník kryptoměnového prostoru, tak má prostě pozornosti nejvíce. Rostou ale i další kryptoměny.
  • Dalším vlivem je celková informovanost veřejnosti. Bitcoinu se totiž chytla média, ví o nich víc lidí a víc lidí si je chce vyzkoušet. Veřejnost se postupně dostává z fáze vyzkoušení do fáze chtění a vášně. Navíc bitcoin je právě ale sakra cool.
  • A tak se stal bitcoin investicí, kterou všichni chtějí, protože se na tom dá vydělat. I když investiční poradci to většinou nedoporučí, stejně po tom všichni touží. Aneb vítejte v bitcoinové mánii.
  • V současné době je tak cena bitcoinu utvářena především spekulativní bublinou na trhu, poptávka po něm je také tažena vstupem hedge fondů a dalších investičních institucí, které se přidaly k veřejnému šílenství po kryptoměnách.
  • A když už v tom jedou i fondy a instituce, není náhodou na čase to vzít vážně?

Jak dlouho ještě bitcoin poroste?

To je složitá otázka, na kterou existuje velmi jednoduchá odpověď. Dokud budou bitcoin všichni kupovat, tak jeho cena poroste. Že to až tak jednoduché není? A co se stane, až bitcoin začnou všichni najednou prodávat? No pak se asi spousta držitelů bitcoinu bude nemile vzpamatovávat z investiční prohry.

Jak dlouho ještě bitcoin poroste

Bitcoin a jeho největší problém

Současným problémem bitcoinu není ani tak jeho růst. Nejsou to ani jeho neustálé deflační tendence. Ani to, že bitcoinů je pouze omezené množství a nikdo neví, co se stane, až dojdou bitcoiny pro ověřování transakcí, neboli těžící bloky. Špatně není ani to, že na bitcoiny nejsou navázané žádné reálné hodnoty, nemá základnu v žádné ekonomice a není obchodován jako jakákoliv jiná měna na standardních devizových trzích. Problémem vlastně ani není fakt, že vlády a státy neví, jak bitcoin regulovat a jak z něj vybírat daně. Jeho největším současným problémem je to, že se během několika málo měsíců letošního roku změnil z alternativní měny na alternativní investici.

Dřív byl bitcoin taková malá pohádka schovaná v tom online světě, o které kdekdo slyšel, občas ji i nakoupil. A pokud ji nakoupil, tak většinou proto, že si chtěl koupit kafe v Paralelní Polis a nebo si chtěl jen tak vyzkoušet, jaké je to vlastnit něco mimo systém. Mimo klasický bankovní systém, mimo jakékoliv daně a navíc mimo naše klasické peněženky.

Bitcoin jako alternativní investice

Z toho sympatického skoro nic se ale během půl roku stal něčím jiným, novým. Stal se vysoce rizikovou investicí, která sice občas zakolísala, ale v podstatě během roku 2017 nabídla desítková zhodnocení a to dokonce opakovaně. Tím se stal něčím, co chtějí všichni mít, ale nechtějí to používat. Ostatně podíl bitcoinových běžných transakcí klesá, protože jsou s tím spojené relativně velké poplatky a také proč platit něčím, co už zítra bude mít dvakrát větší hodnotu. Nehledě na obchodníky, kteří platby v bitcoinu přijímají a musí neustále měnit cenovky. Bitcoin už na placení vhodný tak nějak není. Však proto taky vznikl letos bitcoin cash.

Nebylo by asi žádným překvapením, kdyby obchodníci přestali přijímat bitcoin jako platidlo, však proč by se pořád obtěžovali tím, že musí měnit neustále ceny. Bitcoin se z alternativní měny stal investici, výnosnou a jinou. Bitcoin není měnou, není ani reálným statkem, je aktivem, které má přesně takovou cenu, kterou mu přisuzuje trh. A takový zůstane, dokud ho budou investoři za takový požadovat. Současný růst ceny bitcoinu vlastně připomíná klasickou inflační spirálu, kde očekávání subjektů na trhu neustále tlačí na ceny a ty se zvyšují akceleračním tempem. Stejně tak roste i cena bitcoinu, všichni totiž očekávají, že to poroste a že bitcoin nabídne ještě větší zhodnocení. Inflační spirály většinou v ekonomikách nekončí dobře. Skončí stejně špatně i bitcoinová spirála?

Bitcoin: koupit, nebo prodat?

Bitcoin se v dnešní době ocitl v jedné velké a stále se zvětšující bublině. Na které pracuje trh, dochází ke korekcím uživatelů a vznikají nové měny. Na celý ten tržní povyk zareagovaly už i instituce a nejen zahrnuly bitcoiny do investičního portfolia, ale také připravují vstupy na burzy, chtějí zavést bitcoinové futures a tak nějak vytěžit z toho nejistého trhu, co letí ke hvězdám, co nejvíc.

Jak dlouho nás ještě bude bitcoin a jeho spekulativní hodnota přesvědčovat o tom, že jsme součástí nové doby, to není úplně jasné. Nutno je ale říct, že zhruba 95 % všech odhadů, které byly o bitcoinu za posledních pět let vysloveny, tak byly špatně. A pak věřme odborníkům...


Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU