Kryptoměnová jízda prvních prosincových dní

13.12.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


To, že jsou kryptoměny v kurzu, můžeme sledovat celý rok. Začátek prosince byl ale v kontextu roku 2017 výjimečný, protože jsme zažili zejména u bitcoinu extrémně silný růst a i následnou korekci, po které se situace, zdá se, stabilizovala.

Poslední měsíc roku 2017 je pro kryptoměny další senzací v řadě. Mnoho lidí předpokládalo a doufalo, že kurz bitcoinu se do konce letošního roku vyšplhá přes 10000 USD. Nikdo ale nečekal, že pouhých několik dní bude bitcoinu stačit na to, aby se dotkl skoro hranice 20000 USD. V prvním prosincovém týdnu se bitcoinové burzy, peněženky a směnárny hroutily pod návalem tisíců nových zájemců o kryptoměny. To, co jsme letos v malé míře zažívali v květnu, kdy bitcoin poprvé překonal hranici 2000 USD, tak ještě v mnohem větším měřítku zažíváme nyní.

Důvodů, proč se tomu děje, může být několik. Velkým tahounem kurzu bitcoinu je možnost obchodování s bitcoin futures na zavedených amerických burzách CME a CBOE, která proběhne již v následujících dnech a u druhé jmenované již byla spuštěna. Dalším následovníkem je ryze elektronická známá burza NASDAQ, která dle serveru Bloomberg uvedla, že plánuje spustit obchodování s bitcoin futures ve druhém čtvrtletí roku 2018.

Bitcoin a jeho růst prosinec 2017

Se vzrůstajícím zájmem amerických, zavedených burz jde ruku v ruce i zájem médií a drobných investorů. Díky tomu, že vstup na kryptoměnovou burzu je i pro malé hráče vcelku jednoduchý, tak počty investorů z řad „obyčejných“ smrtelníků rostou geometrickou řadou a bitcoinová síť začíná čelit vážným problémům. Kromě enormní energetické náročnosti celé sítě jsou hlavním problémem vysoké transakční poplatky a v době náporu požadavků extra dlouhé lhůty, než samotné transakce proběhnou. Pokud se bitcoin v jeho počátcích chlubil nízkými poplatky a rychlými transakcemi, tak tato doba je bohužel pryč. Letos začátkem prosince trvalo ověření jedné transakce při normální výší transakčního poplatku přes 24 hodin a poplatek mohl být až ve výši několika desítek USD. Nicméně i samotné burzy a směnárny měly s návalem nových zájemců problém.

Již z minulosti víme, že pokud kurz bitcoinu raketově roste, tak s malým zpožděním růst koreluje i s kurzem jiných významných altcoinů. Z těch známějších neuvěřitelný skok zaznamenal litecoin, který je právem považován za jeho mladšího sourozence. Litecoin je totiž mnohem lépe technologicky vybavený pro praktické použití a zájem investorů o něj je silný. Pokud se z bitcoinu stane spíše digitální zlato – čistě investiční záležitost, tak to bude pravděpodobně litecoin, který bude masivně implementován obchodníky, a využíván tak k denním drobným platbám. Stejně tak by mohl do budoucna uspět čínský klon bitcoinového blockchainu bitcoin cash. Obě tyto kryptoměny sází na lepší technologie a bitcoin cash navíc těží ze „slavného“ jméno bitcoin v názvu.

Z méně známých horkých adeptů pro rok 2018 bych rád zmínil kryptoměnu IOTA, která má za sebou stabilní tým a dlouhodobý vývoj. Listopadové oznámení dalších investic z řad velkých společností (Microsoft, Fujitsu) do zbrusu nové technologie Tangle, kterou IOTA používá místo současně známé distribuované databáze blockchian, kurz vyšvihlo během několika dní na 5 USD za kus. Kromě toho má IOTA v současné době čtvrtou největší kapitalizaci na trhu a pouze čas ukáže, zda IOTA může být konkurentem již zavedených kryptoměn, jako je třeba ethereum.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU