Litecoin – stříbrný sourozenec bitcoinu

04.01.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Mladší sourozenec bitcoinu v posledním roce znásobil svou hodnotu o tisíce procent. V prvních prosincových dnech se jeho cena vyšplhala ze 100 USD za kus na 300 USD. V článku se dozvíte, co stojí za úspěchem a mohutným posílením litecoinu v nedávné době. 

Zájem investorů o litecoin je z velké míry daný prosincovým úspěchem bitcoinu. Je to logické. Bitcoinové transakční poplatky jsou stále větší a v exponovaných obdobích je celá síť tristně pomalá.

Proto se hledají alternativy, a i když litecoin není novinkou a jeho růst byl od dubna letošního roku víceméně stabilní, tak až před několika dny jeho kurz doslova vystřelil.

Masivní úspěch Coinbase

Coinbase je americká burza/směnárna, která vlastní nejstahovanější mobilní aplikaci – peněženku pro držení a nákup kryptoměn. V jejich mobilní aplikaci můžete nakupovat bitcoin, ethereum a litecoin a událostí posledních dní vyšvihly Coinbase peněženku v Google apps na první místo v žebříčku nejstahovanějších aplikací. Coinbase zaregistrovali přes 100 000 nových uživatelů denně a vzhledem k pohodlnému nákupu přes jejich aplikaci se i měny, které podporují, dostaly do širokého zájmu nových, drobných investorů. Kromě posilujícího litecoinu si velice polepšilo i ethereum a bitcoin asi netřeba zmiňovat.

Altcoiny pro rok 2018

Novým investorům se litecoin líbí

S přílivem nováčků souvisí i změna marketingové strategie litecoinu, která nyní bude více zaměřená na mainstreamová média a „obyčejné“ uživatele. Stejně jako se před rokem bitcoin začal více dostávat do pozornosti veřejnosti, tak dle slov zakladatele litecoinu Charlieho Lea, se litecoin pokusí o totéž letos. Hned po změně strategie se Lee objevil v několika reportážích a amerických pořadech, kde svoji kryptoměnu a její výhody představoval. Dříve se litecoin v marketingu zaměřoval spíše na uživatele bitcoinu a příznivce kryptoměn obecně. Letos se pokusí více otevřít širokým masám.

Korea jako vždy táhne, bude tomu tak i do budoucna?

Korea, Japonsko a Čína do velké míry ovlivňují cenu kryptoměn. Obchodování s kryptoměnami na asijských trzích je velmi populární, a tak není divu, když v listopadu jedna z velkých korejských burz - Coinone oznámila aktivní podporu litecoinu, že se jeho cena téměř zdvojnásobila na magických 100 USD za kus. Největší korejská burza Bithumb celosvětově zobchoduje téměř 30 % všech litecoinových obchodů a od listopadového zavedení litecoinu tento trh svou pozici v rámci celého světa jenom upevňuje.

14. 12. 2017 ale státní korejský regulátor oznámil, že nebude nadále možné zakládat virtuální bankovní účty u korejských bank, které do této doby byly pro obchodování na korejském trhu nutné. Jak tento krok ovlivní celý korejský a potažmo celosvětový trh zatím nevíme.

Předpověď pro litecoin v roce 2018

Většina dostupných předpovědí pro litecoin v roce 2018 očekává stabilní růst. Litecoin není na trhu žádným nováčkem. Přezdívaný také jako bitcoinové stříbro je již od roku 2011. Má za sebou pět let stabilní historie, ale až v poslední době se jeho jméno skloňuje stále víc. Po extrémně divokém růstu prvních dvou prosincových dní očekáváme korekci zpět, ale z dlouhodobého hlediska i tak by měl být litecoin výbornou investicí. Nepropásněte ideální příležitost do kryptoměn investovat, dokud jsou dostupné v cenách jednotek, desítek či stovek USD za kus. Jejich hodnota bude pravděpodobně i nadále stoupat.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU