Máte nemocenskou? Raději buďte doma

25.01.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Málokdo chce zůstat kvůli nemoci doma. Přichází totiž o dost peněz a ani zaměstnavatel se z nemocného pracovníka moc neraduje. Když už ale jednou nemocenskou dostanete, rozhodně dodržujte režim, co vám předepsal lékař. Jinak totiž přijdete o ještě víc peněz.

Není ale pravda, že se na případnou nemoc a pobyt na nemocenské nemůžete připravit. Existuje pojištění, které můžete uzavřít u některého z pojistných ústavů. Pokud ale přijde kontrola a doma vás nezastihnete, ačkoli byste se měli v teple svého příbytku v klidu léčit, nepomůže vám ani sjednané pojištění.

Když přijdou a neotevřu

Josefa trápily bolesti nohou už dlouho. Navíc pracoval v obchodě, kde musel stát za pultem. Po měsících mazání svých údů nejrůznějšími přípravky nakonec vyhledal lékaře. A ten mu dal na výběr: buď bude chodit do práce, ale musí počítat s tím, že jeho stav se bude zhoršovat, anebo se bude léčit doma a chodit na rehabilitace. A tak zůstal doma a léčil se.

Někdy po 14 dnech jeho dům navštívili technici poskytovatele satelitního signálu. Zazvonili na něj, oznámili, že bude na chodbě, ale v Josefově příslušenství něco upravovat. On poděkoval, zavřel dveře a léčil se dál. Vůbec nevěděl, že mu pánové od satelitů nedopatřením vyzkratovali jistič od domovního zvonku. Trochu ho rozčílilo, že za pár dní našel ve schránce doručenku, ačkoli mu mohl pošťák doporučený dopis předat, když byl doma. Zas tak moc ho to ale nepřekvapilo. Jenže za týden už našel ve schránce lístek, že má přijít na okresní správu sociálního zabezpečení. Stiskl svůj zvonek a nebylo slyšet nic. Jistič spravil a odebral se na úřad.  Tam mu nemocenské dávky vzali, protože prý nebyl doma. Příběh se zvonkem se sice líbil, ale nikdo mu neuvěřil. Kdekomu na nemocenské prý nefunguje zvonek, řekli mu.  Postižení pana Josefa se odborně říká sankce za nedodržování léčebného režimu. No a znamená to krácení nebo odejmutí nemocenského. V tomto případě bohužel druhou možnost.

Zvonek by měl fungovat

Telefonátem na Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ) jsme se přesvědčili, že Josef měl být na zvonek opatrnější, protože sankce byla v jeho případě užita správně. Podle Zákona o nemocenském pojištění „musí mít dočasně práceneschopný pojištěnec místo pobytu v době pracovní neschopnosti označené jmenovkou a umožnit provedení kontroly“. Umožnění provedení kontroly předpokládá funkční zvonek a je v zájmu každého, kdo je na nemocenské, aby si tyto věci ohlídal. Od data, kdy došlo k porušení povinnosti, tedy kdy byl Josef nezastižen doma, bylo možné krátit nebo úplně odebrat nemocenské, doplnila pracovnice ČSSZ.


Dlouhodobá nemocenská v roce 2018

Co je to pojištění pracovní neschopnosti?


Pojištění není záchrana

Pan Josef pojištěn nebyl. Ale ani kdyby byl, bohužel by ho to od odebrání dávek nezachránilo. Pojišťovna totiž v podobných případech odmítá pojistné plnění proplatit. Pojišťovna totiž plní pouze po dobu pracovní neschopnosti, a pokud je pracovní neschopnost ukončena, není povinna denní dávky vyplácet. A ve chvíli, kdy byly ČSSZ nemocenské dávky odebrány, pojišťovna si mohla „umýt“ ruce.

Jiné by to bylo, kdyby zvonek fungoval, pan Josef otevřel a navíc byl pojištěn. Potvrdilo by se, že dodržuje léčebný režim a pojištění pracovní neschopnosti by se mu vyplatilo. Pojištění pracovní neschopnosti je ale vhodné hlavně pro ty, jež nemají dostatečné rezervy při snížení příjmů kvůli nemoci a úrazu. Je také řešením pro podnikatele, kteří si neplatí nemocenské pojištění a na nemocenskou dávku nemají nárok.

Kontrola u každého jedenáctého

Připomeňme si, že za prvních 14 dnů nemocenské vyplácí náhradu mzdy zaměstnavatel. Po 15 dnech trvání neschopenky vyplácí nemocenskou Česká správa sociálního zabezpečení. Výše nemocenských dávek se vypočítává z 60 % průměrného denního výdělku. Za první tři čtvrtletí loňského roku zkontrolovali pracovníci ČSSZ přes 112 tisíc lidí na nemocenské, v průměru byl kontrolován každý jedenáctý pojištěnec a téměř tři tisíc z nich bylo za nedodržení léčebného režimu.

Letos to bude jinak

Od nového roku nastaly ve výplatě nemocenské změny. Lidé, kteří budou na nemocenské déle než měsíc, získají vyšší nemocenské dávky. Od ledna dostanou od 31. dne nemoci 66 % a od 61. dne nemoci 72 %.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU