Je lepší podnikat jako OSVČ nebo si založit s.r.o.?

14.02.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Rádi byste začali podnikat, ale nedokážete se rozhodnout, zdali bude výhodnější být osoba výdělečná činná nebo eseróčko? Porovnejte si výhody a nevýhody.

Existují samozřejmě i další varianty, prostřednictvím kterých rozjet vlastní firmu a podnikání. Výhodou společnosti s ručením omezeným ale na rozdíl od ostatních je, že stejně jako u založení živnosti nepotřebujete více než jednu osobu, tedy sebe.

OSVČ nebo SRO

(foto: Shutterstock)

Co je OSVČ?

Jedná se o druh fyzické osoby, která vykonává samostatně výdělečnou činnost soustavně za účelem zisku. Živnost je pak provozována na vlastní jméno a na vlastní odpovědnost. Za závazky ručíte celým svým osobním majetkem. Být OSVČ bude výhodné především tehdy, když chcete podnikat sami s nižšími výdělky a s minimálním rizikem. Pokud byste v tomto případě chtěli podnikat se společníkem, podíly ve firmě se budou řešit složitěji než u s.r.o.

Co je s.r.o.?

Společnost s ručením omezeným je druh kapitálové obchodní společnosti a právnické osoby. Tento samostatný právní subjekt pak může založit 1 – 50 společníků. Na rozdíl od OSVČ zde existuje základní kapitál, který začíná od 1 Kč. Na druhou stranu je výhodné, že u s.r.o. neručíte celým svým majetkem, ale pouze výší vašeho základního kapitálu, což znamená, že váš soukromý majetek a úspory zůstanou nedotčené. Na rozdíl od podnikání jako OSVČ bude tedy výhodnější především v tom případě, kdy se můžeme bavit o vysokých obratech a spolu s tím samozřejmě i o určitém riziku.

TIP: Jak založit s.r.o. krok za krokem.

Založení živnosti vs. obchodní společnosti

Pokud se chcete stát OSVČ, budete si muset nejprve zajít na živnostenský úřad v místě trvalého bydliště. S sebou si nezapomeňte vzít občanský průkaz a čísla živností, které chcete vykonávat. Hned poté se budete muset nahlásit na finanční úřad, zdravotní pojišťovnu a OSSZ.

  • Správní poplatek za založení živnosti 1000 Kč
  • Případné založení dalších živností po 500 Kč
  • Poplatek za podání 50 Kč

Pokud zakládáte společnost s ručením omezením, byrokracie bude o dost složitější. Potřebovat budete především notářský zápis o vzniku společnosti, živnostenské oprávnění, čistý trestní rejstřík, sídlo společnosti a unikátní obchodní název.

  • Odměna notáře za zápis min. 1000 Kč (podle základního kapitálu)
  • Poplatek za ohlášení živnosti 1000 Kč
  • Odměna notáře za zápis do obchodního rejstříku 300 Kč
  • Výpis z rejstříku trestů 100 Kč
  • Výpis z živnostenského rejstříku 100 Kč/stránka
  • Výpis z katastru nemovitostí 100 Kč
  • Poplatek za úřední ověření dopisu 30 Kč (u souhlasu s umístěním sídla)
  • Poplatek za úřední ověření dopisu 30 Kč (u souhlasu se zápisem do obchodního rejstříku)

Zdroj: epravo.cz

S.r.o. musí mít vlastní sídlo. Pokud máte prostory pronajaté, bude třeba doložit i souhlas vlastníka nemovitosti. Prakticky se ale může jednat i o váš dům či byt anebo o tzv. virtuální sídlo.

Veškeré dokumenty pak bude třeba doložit na obchodní soud. Pokud byste se ale těmto zdlouhavým administrativním záležitostem chtěli vyhnout, můžete si již ,,hotovou“ s.r.o. koupit anebo nechat navrhnout na míru. Počítejte ale s tím, že to bude ještě dražší.

Obchodní název s.r.o.

OSVČ podniká pod svým vlastním jménem a příjmením, měnit pak lze maximálně dodatek činnosti, kterou si vydělává. Společnost s ručením omezeným ale bohužel potřebuje vlastní unikátní název, který by si měl každý podnikatel vymyslet předem. Zásadně se musí odlišovat od již zapsaných společností a nesmí být klamavý. Při vymýšlení je třeba dát pozor i na fonetickou shodu.

Daně a pojištění u OSVČ a s.r.o.

Každý, kdo podniká jako fyzická osoba a jeho roční výdělek přesáhl 15 000 Kč, musí odvádět daň z příjmů fyzických osob, která činí 15 %. Danit lze navíc tzv. výdajovými paušály, bez toho aniž by bylo třeba sledovat reálné výdaje.

OSVČ (i zaměstnancům) s vyššími příjmy se může stát, že jejich výdělky podlehnou i tzv. solidární dani. V roce 2018 ji pak budete muset uhradit, jestliže vaše roční příjmy budou vyšší než 1 438 992 Kč. Solidární daň činí 7 % z rozdílu mezi součtem příjmů z výdělečné činnosti za rok a 48 násobkem průměrné mzdy.

TIP: Jak na vrátku solidární daně?

Nesmíme navíc zapomenout zahrnout ani sociální pojištění 29,2 % a 13,5 % zdravotního pojištění z vyměřovacího základu. Minimální měsíční zálohy pojistného pro OSVČ v roce 2018 činí:

  • Sociální pojištění – 2189 Kč
  • Zdravotní pojištění – 2024 Kč

U společnosti s ručením omezením je to ohledně daní o něco obtížnější. S.r.o. totiž musí pro změnu odvádět daň z příjmu právnických osob, která činí 19 %. Dále pak ale bude navíc třeba zdanit i svůj podíl (popř. i podíly ostatních společníků) 15% srážkovou daní.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 36 krát

Články ze sekce: DANĚ