Německé instituty zlepšily výhled ekonomiky na tento i příští rok

19.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. dubna (ČTK) - Přední německé ústavy zlepšily výhled růstu německé ekonomiky na letošní a příští rok. Na letošek počítají s růstem o 2,2 procenta ve srovnání s dosavadní prognózou, která počítala s dvouprocentním růstem. Na příští rok pak instituty výhled zlepšily na dvě procenta z dosavadních 1,8 procenta. Uvádí to jejich společná zpráva, kterou zaslaly ČTK.

Německá ekonomika je stále na vzestupu, ale s tendencí k oslabení. \"Právě když je státní pokladna plná, by fiskální politika měla podpořit ekonomickou stabilitu a dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. Rozšíření zákonných důchodových dávek, jak je narýsovala koaliční dohoda, je v rozporu s myšlenkou udržitelnosti,\" uvedl hlavní analytik institutu Ifo Timo Wollmershäuser.

Navzdory snížení daní a vyšším veřejným výdajům zůstává fiskální přebytek díky silnému hospodářskému růstu prakticky stejný. Zatímco loni dosáhl 36,6 miliardy eur (926 miliard Kč), letos to bude 37,8 miliardy a v příštím roce 34,7 miliardy eur.

Počet zaměstnaných, kterých vloni bylo 44,3 milionu, se podle prognózy letos zvýší na 44,9 milionu a v roce příštím na 45,3 milionu. Současně klesne počet nezaměstnaných z loňských 2,5 milionu na 2,3 milionu letos a na 2,2 milionu lidí v příštím roce. Míra nezaměstnanosti se tak sníží z 5,7 procenta na 5,2 procenta letos a na 4,8 procenta příští rok. Míra inflace by se do příštího roku měla zvýšit na 1,9 procenta.

Ústavy dále předpověděly, že přebytek běžného účtu se bude mírně zvyšovat, z loňských 262,6 miliardy eur stoupne letos na 277 miliard a v příštím roce na 284,5 miliardy eur. To představuje 8,0 procenta, 8,2 a 8,0 procenta ročního hrubého domácího produktu Německa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK