Pozor na chyby při pojištění majetku

24.07.2018 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Kdo vlastní nějakou nemovitost, jistě má sjednáno pojištění. A stejné je to i s pojištěním domácnosti. Jenže málokdo má podle odborníků pojištění sjednáno správně.

Mnoho z nás si tedy sjednalo pojištění nemovitosti či domácnosti. Pojišťovací experti ale říkají, že podle posledních průzkumů je majetek podpojištěn nebo přepojištěn, že tedy dělají chybu ve správném nastavení svých pojistek. Majetek většinou bývá výrazně podhodnocen, patrně, aby se ušetřilo na pojistce. Nebo je nemovitost či domácnost nadhodnocena. V případě pojistného plnění se pak od pojišťovny očekává masívní finanční záplata. Jenže ani jeden případ není v pořádku a v obou můžete přijít o mnoho financí.

Majetku si ceníme víc

Podle posledních průzkumů si obyvatelé České republiky cení svůj majetek velmi zásadně. Dokonce je jim dražší než jejich zdraví. Výsledky říkají, že za pojištění domácnosti a nemovitostí Češi průměrně zaplatí přibližně 8 400 Kč. Naopak do životního pojištění jsme investovali necelých 6 000 Kč za rok. Když pomineme, že je nám tedy majetek bližší než zdraví, pak z průzkumů vyplývá, že ho máme pojištěný špatně.


Rozdíl mezi nemovitostí a domácností

Jednou z častých chyb je nerozlišování pojištění nemovitosti a domácnosti. A v tom je opravdu velký zásadní rozdíl. Pokud pojistíme nemovitost, budou nám proplaceny škody způsobené na nemovitosti. Za ty se ale nepovažuje nábytek, lustr nebo koberce. Nemovitost, to jsou zdi, podlaha, stropy, prostě vše, co je k nemovitosti pevně namontováno.

Jestliže pojistíte domácnost, pak máte pojistku na už zmíněné zařízení, třeba elektronika, oblečení, a podobně, které pevně namontováno není. Tedy na volné vybavení nemovitosti.

Chyba se stává tehdy, že si lidé pojistí nemovitost, ale na domácnost už nemyslí. Když tedy přijde například bouřka, dům je zasažen bleskem a poškozen. Vnikla do něj i voda při hašení. Pojišťovna proplatí škody na poškozené střeše, ale televizor, pračku a kotel už ne, o zničeném oblečení nemluvě.

Pojištění majetku nebo nemovitosti

(foto: Shutterstock)

Podpojištění? Raději ne

Aby lidé uspořili, snaží se svůj majetek podhodnotit. Pak platí menší pojistné částky. Jenže správný odhad ceny majetku je při sjednání pojištění domácnosti velmi podstatná věc. Nikdo nikomu nic zlého nepřeje, ale v případě nějaké nehody jsou pak podpojištění lidé překvapeni, že jim pojišťovna nevyplatí očekávanou částku. Týká se to podle průzkumů až pětiny domácností. Lidé si pak za vyplacené peníze nemohou pořídit adekvátní nové vybavení. A málo se ví, že pojišťovny navíc mohou podpojištění i penalizovat.

Přepojištění? To bude drahé a zbytečné

Méně často dochází k přepojištění, což je nadhodnocení ceny vybavení domácnosti. Lidé si myslí, že když pojistí domácnost na vyšší částku, pojišťovna jim v případě nehody vyplatí víc. Jenže to zpravidla není pravda. Pokud pomineme, že jde vlastně o pokus o podvod, tak tento postup nikdy nevyjde, protože si pojišťovna hodnotu majetku před proplacením ověřuje. Majitel domácnosti tedy na pojištění zaplatí více, než by musel, ale v případě plnění stejně dostane peníze za skutečnou hodnotu zničeného majetku.

Smlouvy aktualizujte

Pokud jsou vaše pojistné smlouvy staršího data, vyplatí se je aktualizovat. Odborníci z pojišťoven hovoří o prověření pojistek domácnosti co dva až tři roky. A samozřejmě také tehdy, když svůj příbytek lépe dovybavíte anebo uděláte nějakou rekonstrukci, která jeho cenu zvýší.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ