Kdy se vyplatí "pojistka na blbost"?

07.08.2018 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Kdo nic nedělá, nic nezkazí, říká se. A naopak, kdo nějakou činnost vyvíjí, ten škodu na majetku, penězích či zdraví prostě udělat může. I když u některých povolání je riziko větší než u jiných. Vyplatí se i vám?

Říká se jí trochu nelichotivě "pojistka na blbost". V zaměstnání něco přehlédnete, zanedbáte či opomenete a vznikne škoda. Někdy to nestojí za řeč, ale třeba u řidičů dopravních prostředků může stát chyba i lidské zdraví a majetek.

Blbost nechodí po horách, ale po lidech

Tatry

Zdroj: Shutterstock

Řidiči i úředníci

Na co se vlastně pojistka proti blbosti vztahuje? Hlavně na škody způsobené zaměstnavateli jeho pracovníkem, při plnění pracovního úkolu, tedy v pracovněprávním vztahu. Je ale taky možné tuto pojistku uzavřít, pokud pracujete „jen“ na dohodu o provedení práce. Toto poijštění platí u nás, případně i v celé Evropské unii. Je logické, že u některých zaměstnání je tato pojistka podmínkou k jejich vykonávání. Musí ji mít například profesionální řidiči autobusů, nákladních a osobních vozů. Podobně se ale vyžaduje také u lidí, kteří manipulují s vysokozdvižnými vozíky, zvláště pokud přemisťují dražší materiál. To stejné se vztahuje i na pracovní stroje.

Ale i úředník v kanceláři se může pojistit. Nemůže sice ublížit nějakým prostředkem, ale například svým chybným rozhodnutím. Jeho důsledkem totiž může být třeba pokuta nebo penále.


Čtěte také:

Jak na pojištění odpovědnosti?

Na co se povinné ručení nevztahuje?


Kolik to stojí?

Pojistka odpovědnosti z výkonu povolání stojí přibližně 1 000 Kč za rok. Pokud řídíte služební automobil, pak zhruba dvakrát tolik. Při nastavování pojistného limitu vycházejte z toho, že firma, kde pracujete, po vás může při nějaké nehodě chtít až 4,5 násobek mzdy. Když tedy máte hrubou mzdu například 20 000 Kč, bude jako limit stačit 100 000 Kč, což je pojistka za zhruba 700 až 800 Kč. To se ale netýká řidičů. Ti musí mít limit vyšší a vztahuje se to i na povolání, při kterém služební auto používáte. Tam bude stát pojistka kolem dvou tisíc. Pokud se podíváme na profesi řidiče z povolání, který za volantem tráví podstatnou část pracovní doby, tak se dostaneme s pojistkou ještě výš a v takových případech odborníci doporučují snížit míru spoluúčasti na méně než 10 %. I to je logické, protože řidič kamiónu, který nabourá s nákladem převážených osobních vozů, může způsobit škodu v řádech desítek milionů.

Spoluúčast ovlivňuje výši pojistného

Cenu pojistky z blbosti tedy určuje nejen rizikovost povolání, ale i výše spoluúčasti. Čím je vyšší, tím nižší je pojistka. Pojišťovací ústavy nabízí zpravidla 10, 20 nebo 30 %, ale třeba také jen 1 000 Kč. Pokud tedy přemýšlíte o spoluúčasti, je dobré nezapomenout na to, jaké škody mohou při výkonu vašeho povolání nastat. Může to být zpackané účetnictví a z toho plynoucí penále, osobní vůz s rozbitými sklenicemi s pivem, anebo opravdu hodnotný mnohamiliónový náklad, který se rozbil kvůli vaší chybě.

Pojistka pro koho a pro co?

Nejvíce toto připojištění vyhledávají řidiči a drážní strojvůdci. U nich kryje škody způsobené zaměstnavateli na motorovém vozidle s registrační značkou, které bylo svěřeno k plnění pracovních úkolů. Ale pozor, kryty jsou pouze škody způsobené na tomto vozidle, zahrnuty do něho nejsou škody na vlastním autě pracovníka a třeba na vozech převzatých od klientů. 

Pokud řídíte pracovní stroj, pak připojištění kryje škody způsobené zaměstnavateli při používání nebo provozu pracovního stroje, což se týká i škod na samotném stroji. To se však nevztahuje na škody, které jsou kryty povinným ručením nebo jsou způsobeny při provozu stroje na pozemních komunikacích nebo na kolejích. Jestliže má pracovní stroj přidělenou registrační značku, je připojištění jeho řidičů povinné.

Jestliže vám zaměstnavatel svěří cenné věci a vy je ztratíte, pak se připojištění vztahuje na škody, které vzniknou ztrátou těchto věcí (mohou to být přístroje, ochranné pracovní prostředky a podobně), výjimkou je krádež.

Pokud se vaší nepozorností zaměstnavatel dočká pokuty nebo penále, pak připojištění kryje škody ve výši pokuty nebo penále správním orgánem. Sankce může být uložena i třetí straně, ale musí ji zavinit odpovědný zaměstnanec.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ